ua en ru

Лавров закликав Керрі вплинути на офіційний Київ для врегулювання військового конфлікту

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров і державний секретар США Джон Керрі провели 25 січня телефонну розмову, в центрі уваги якого знаходилася обстановка на південному сході України. Про це повідомили в департаменті інформації і друку російського МЗС.

Наголошується, що розмова відбулася за ініціативою американської сторони.

Лавров заявив, що загострення становища на Донбасі стало наслідком "постійних обстрілів населених пунктів з боку українських військ, які грубо порушували мінські домовленості".

"Київ так і не дав відповіді на пропозицію Володимира Путіна в його посланні Петру Порошенку 15 січня про те, щоб сторони терміново відвели важкі озброєння від лінії зіткнення відповідно до Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 р., хоча такий підхід був підтриманий на зустрічі міністрів Німеччини, Росії, України та Франції у Берліні 21 січня ц.р.", - зазначив російський дипломат.

Співрозмовники висловилися за негайне припинення артилерійських нальотів на Донбасі і розведення важких озброєнь. Підтверджено готовність Росії і США сприяти врегулюванню української кризи. У відповідь на пропозицію Керрі розширити переговорні формати, залучені в зусилля з урегулювання, Лавров наголосив на готовності Росії робити все від неї залежне для спонукання сторін до мирного вирішення при розумінні, що реальні результати можуть бути досягнуті виключно "через прямий діалог з Донецьком і Луганськом, від якого Київ всіляко ухиляється, явно взявши курс на силове придушення південного сходу України".

Крім того, Лавров знову закликав США вжити свій вплив на українське керівництво, щоб домогтися відмови від ставки на військовий сценарій.

Нагадаємо, напередодні Президент Росії Володимир Путін на нараді Ради безпеки заявив, що до загострення ситуації на Донбасі привів наказ командування України.

Нагадаємо, сьогодні РНБО України вирішив застосувати на території України санкції Заходу проти Росії.