ua en ru

Лавринович згоден бути обраним на посаду члена ВРЮ

Міністр юстиції України Олександр Лавринович заявив, що згоден бути обраним на посаду члена Вищої ради юстиції. Про це він заявив в ході розгляду відповідного питання у Верховній Раді України.

Міністр юстиції України Олександр Лавринович заявив, що згоден бути обраним на посаду члена Вищої ради юстиції. Про це він заявив в ході розгляду відповідного питання у Верховній Раді України.

"Я згоден бути обраним. Якщо ви підтримаєте мене, я заперечувати не буду", - сказав Лавринович.Комітет з питань верховенства права та правосуддя вирішив, що всі 5 кандидатур, висунутих на заповнення парламентської квоти у складі ВРЮ відповідають вимогам. Про це заявив член даного комітету, народний депутат України з фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Вища рада юстиції складається з 20 членів, з яких 3 члени призначає ВРУ. За дорученням голови ВР комітет ... з питань верховенства права та правосуддя розглянув на своєму засіданні 15 травня цього року кандидатури Колесніченко Володимира Миколайовича, Кузьмішина Віталія Миколайовича та Лавриновича Олександра Володимировича на призначення членами ВРЮ. Крім того, за дорученням голови ВРУ, комітет з питань верховенства права та правосуддя розглянув на своєму засіданні 22 травня цього року кандидатури Власенко Сергія Володимировича та Махніцький Олега Ігоровича на призначення членами ВРЮ. Комітет дійшов висновку ... що запропоновані кандидатури, ... відповідають вимогам закону України про вищу раду юстиції і рекомендує ВР визначитися таємним голосуванням щодо призначення трьох членів ВРЮ шляхом подачі бюлетенів ", - повідомив Колесніченко.

Також Колесніченко зазначив, що за вимогами ст 8 закону про Вищу раду юстиції "2 з 3 членів ВРЮ, які призначаються ВР, ... повинні бути професійними суддями".

Професійними суддями є екс-глава ради Володимир Колесніченко і голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин.

Зазначимо, як стверджував високопоставлене джерело в Партії регіонів, з обранням Лавриновича у ВРЮ виникла проблема м браком голосів, через це, рішення по ВРЮ відкладалося.

Нагадаємо, 16 травня, на засіданні ВРЮ склали повноваження голова ради Володимир Колесніченко і заступник глави ВРЮ Лідія Ізовітова. Про це на брифінгу повідомив народний депутат України з фракції Партії регіонів Сергій Ківалов. Крім того, зі складу ВРЮ були виключені Валерій Бондик, Володимир Завальнюк та Петро Пилипчук.

Вища рада юстиції - колегіальний, незалежний орган, відповідальний за формування високопрофесійного суддівського корпусу, а також за прийняття рішення стосовно порушення суддями і прокурорами вимог щодо несумісності та у межах своєї компетенції - про їх дисциплінарну відповідальність. ВРЮ має право внесення подання про призначення суддів на посади або про звільнення їх із займаних посад.

Вища рада юстиції складається із двадцяти членів. Верховна Рада, Президент України, з'їзд суддів України, з'їзд адвокатів України, з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ призначають до Вищої ради юстиції по три члени, а всеукраїнська конференція працівників прокуратури - двох членів Вищої ради юстиції.