ua en ru

Лагард прогнозує країнам низку криз

Лагард прогнозує країнам низку криз Фото: Крістін Лагард

МВФ планує удосконалити систему боротьби з фінансовими шоками у світовій економіці

Система боротьби з фінансовими шоками у світовій економіці повинна бути вдосконалена для підготовки до потенційних криз у країнах, що розвиваються. Про це заявила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, пише газета Financial Times.

Глава МВФ вважає, що необхідно зміцнити існуючу "страхувальну сітку", що включає своп-лінії між світовими центробанками, а також схеми доступу міжнародних банків до кредитних ліній, щоб підготуватися до кризових ситуацій в країнах-експортерах сировини.

Валютний фонд готовий надавати фінансову допомогу країнам - експортерам нафти, таких як Азербайджан і Нігерія. Ці країни є очевидними жертвами зовнішніх шоків, зокрема, падіння цін на нафту та інші види сировини. При цьому, за словами Лагард, варто взяти до уваги, що ціни на сировину, ймовірно, залишаться низькими протягом деякого часу.

"Незважаючи на те, що "страхувальна сітка" в світовій економіці збільшилася в розмірі та охопленні з часів фінансової кризи 2008 року, вона стала більш фрагментованою і асиметричною", - заявила глава МВФ.

В найближчі місяці МВФ розробить нові пропозиції для поліпшення і розширення глобальної "страхувальної сітки".

Нагадаємо, за оцінками російських експертів, за період 2014-2017 рр Росія втратить близько 600 млрд доларів з-за фінансових санкцій і падіння цін на нафту.