ua en ru

Л.Кучма і М.Мельниченко прибули до ГПУ для проведення очної ставки (доповнення)

Другий Президент України Леонід Кучма та колишній майор Управління державної охорони Микола Мельниченко прибули до будівлі Генеральної прокуратури України (ГПУ) для проведення очної ставки, передає кореспондент РБК-Україна.
"Я заявляю, що я не збираюсь відмовлятися від очної ставки, але я не можу погодитись з тим, що мені не дають право на той захист, який я хочу", - заявив Л.Кучма, коментуючи рішення слідчого про відведення адвоката Ігоря Фоміна від даної справи. Екс-Президент додав, що якщо будуть підстави для відведення І.Фоміна, то він буде змушений наполягати на відтермінуванні очної ставки з М.Мельниченком, тому що "прийдеться шукати нового адвоката".
У свою чергу І. Фомін заявив, що не радитиме Л.Кучмі клопотати про закриття кримінальної справи проти нього через закінчення терміну давності. "Я не давав йому рекомендації по очній ставці (з М.Мельниченком), я можу лише звернути увагу, з моєї точку зору, у Л.Кучми є проблеми з правом на захист. Ми (захисники) заявили клопотання, щоб нам надали матеріали, на яких базується пред'явлене звинувачення. Нам відмовили. Зараз ми підготували відповідну скаргу на ім'я генерального прокурора", - сказав він.
Відповідаючи на запитання, чи буде він клопотати про закриття справи за терміном давності, адвокат відповів: "Ні, я не буду давати такі поради. Л.Кучма чітко висловив таку позицію, що за такими обставинами він не буде заявляти таке клопотання. Моя позиція полягає в тому, що кримінальна справа взагалі порушена незаконно. В мене є серйозні сумніви, що прокуратура мала право порушити кримінальну справу в такому вигляді, як вона є. У порушенні кримінальної справи є серйозні процесуальні порушення. Позиція Л.Кучми полягає в тому, що він не хоче в судовому порядку клопотати про закриття кримінальної справи проти нього, тому що він бажає, щоб участь його (винність або невинність) у цій справі була доведена (в судовому порядку)".
В той же час М.Мельниченко заявив, що наполягає на тому, щоб очна ставка з Л.Кучмою відбулася сьогодні. "Мені дуже б хотілося, щоб на очній ставці з Л.Кучмою був Павло Лазаренко", також додав він. За його словами, це дасть можливість повернути в Україну кошти, які "вивіз за кордон П.Лазаренко".
Нагадаємо, що закриття кримінальної справи за терміном давності є закриттям за нереабілітуючими обставинами і в такому випадку не можна сказати, що особа проти якої закрили справу за даним формулюванням є невинною.