ua en ru

Квартири в Києві в розстрочку майже не продаються

Сьогодні забудовники відмовляються продавати квартири в Києві в розстрочку. Але пару місць де можна придбати квартири в безвідсотковий кредит ще залишилися. Купити квартиру в Києві в розстрочку стає все важче. Забудовники масово відмовляються від цього способу оплати квадратних метрів на первинному ринку нерухомості.

Сьогодні забудовники відмовляються продавати квартири в Києві в розстрочку. Але пару місць де можна придбати квартири в безвідсотковий кредит ще залишилися.
Купити квартиру в Києві в розстрочку стає все важче. Забудовники масово відмовляються від цього способу оплати квадратних метрів на первинному ринку нерухомості.
У відсутність доступних іпотечних програм, розстрочка була важливим маркетинговим інструментам дозволяє забудовникам увеличиватьтемпы продажів. За даними порталу "Столична нерухомість", ще на початку року в 100 з 135-і столичних новобудов або 70% новобудов можна було купити квартиру в Києві в розстрочку. За чотири місяці кількість пропозицій скоротилася до 24 будинків або 18%.
Останні кілька років більшість столичних забудовників надавали інвесторами безпроцентну розстрочку на 2-3 роки якщо перший платіж перевищував 30-50% від вартості квартири в Києві. Цей спосіб оплати користувався великою популярністю. За даними компанії Ernst & Young Україна, 40% покупців скористалися можливістю придбати житло в розстрочку, і лише менше 10% купили квартиру в Києві за допомогою іпотеки. "Безпроцентної розстрочка була тільки до кінця будівництва. Після здачі будинку в експлуатацію розстрочка, по суті, ставала кредитом з поліпшеними умовами порівняно з банківськими. Найчастіше забудовники пропонували розстрочку на 3-5 (в окремих випадках до 10 років) під 10-15%", - говорить глава департаменту консалтингу та аналітики у сфері нерухомості компанії Ernst & Young в Україні Марина Крестініна. При цьому, вартість квадратного метра квартири в Києві більшість забудовників прив'язували до курсу долара.

До квітня забудовники намагалися тримати, а потім почали скорочувати терміни розстрочки, збільшувати розмір початкового внеску, а у вже зданих будинках і зовсім скасували такий спосіб оплати. "До середини травня об'єктів, де можна сплатити за квартиру в Києві в розстрочку за старими умовами або "розтягнути" платежі на тривалий період після здачі будинку, залишилося дуже мало", - говорить головний редактор порталу "Столична нерухомість" Захар Федорак.
Причина банальна - в кризу усім потрібні гроші "тут і зараз", а не через кілька років. "Всім зараз потрібні гроші. До того ж, так забудовники намагаються убезпечити себе від валютних ризиків" - розповідає Захар Федорак.
Нестача грошей, змусила більшість забудовників збільшити розмір знижок при оплаті 100% від вартості квартири в Києві. Якщо раніше можна було розраховувати на дисконт 3-7%, то зараз пропонують знижки - 10-15%.

Квартири в Києві в розстрочку майже не продаються