ua en ru

Квартира в новобудові: як вибрати оптимальне співвідношення ціни і якості?

Комфорт має свою ціну, і якісне житло від забудовників, особливо розташоване у вдалому місці, не може коштувати дешево. Але це аж ніяк не означає, що таке житло повинно бути надто дорогим.

Комфорт має свою ціну, і якісне житло від забудовників, особливо розташоване у вдалому місці, не може коштувати дешево. Але це аж ніяк не означає, що таке житло повинно бути надто дорогим.
Потенційні покупці квартир у Києві все частіше віддають перевагу новобудовам. Причини очевидні: по-перше, більш нове та якісне житло, по-друге, є гарантія, що сусіди будуть того ж (або майже того ж соціального статусу. Ну, і головне, звичайно ж - ціни: на первинному ринку і були нижче, ніж в аналогічних сегментах вторинного, а після девальвації гривні в березні 2014 року різниця в ціні стала ще більш відчутна.

Тим не менше, вважається, що навіть такі ціни на первинному ринку невиправдано високі і для багатьох недоступна. Більше того, існує думка, що забудовники отримують надприбутки, продаючи квадратні метри в споруджуваних будинках за існуючими цінами.
Це, як мінімум, не зовсім так. Безумовно, є на ринку забудовники, що пропонують житло в споруджуваних будинках Києва за ціною 6000-7000 гривень за квадратний метр. Однак у переважній більшості випадків якість цього житла залишає бажати кращого: мало того, що воно будується з порушенням заявлених термінів, на що ще можна було б закрити очі, враховуючи ціну, - куди страшніше, що при будівництві порушуються всі можливі будівельні норми, а тому таке житло може бути небезпечним. За великим рахунком, навіть у віддалених районах столиці така ціна квадратного метра свідчить про низький рівень надійності забудовника. Якщо ж житло з такою вартістю квадратного метра пропонують у центрі Києва, висока ймовірність того, що ви маєте справу з шахраєм.
За словами фахівців будівельної корпорації «Граніт», лише собівартість будівництва квадратного метра житла в центральних районах Києва , становить від 10 000 гривень в залежності від ціноутворюючих факторів. Настільки висока ціна пов'язана з тим, що собівартість будівництва - це не тільки вартість будматеріалів і будівельних робіт, але й інші витрати. Крім проектування, реклами і просування об'єкта, значну їх частину складають витрати на підключення до зовнішніх комунікацій - нерідко муніципальні влади нав'язують забудовникам роботи з модернізації та заміни вийшли з ладу комунікацій.
Нарешті, корупція в будівельній галузі поки нікуди не поділася: за даними Конфедерації будівельників України, якщо виключити корупційну складову з собівартості будівництва, його можна буде здешевити на 30%.
Ще одним істотним чинників, що визначає вартість житла в центральних районах Києва, є вартість проектних робіт. Так уже повелося, що в центрі і прицентральних районах столиці не будують типового житла за стандартним проектів. Нові будинки в центрі - це завжди житло бізнес-класу або вище, а значить, тут обов'язкові індивідуальні архітектурні і планувальні рішення, вентильовані фасади та інші елементи комфорту та статусності. Так, наприклад, в житловому комплексі «Срібна вежа», що зводиться зараз на Лук'янівці, немає ні одного повторюється планування. Таким чином квартири максимально комфортні для майбутніх мешканців. Підвищують рівень комфорту в комплексі закрита територія та наявність власного басейну, а також у всіх відношеннях відмінна інфраструктура околиць.

Втім, навіть ціни на об'єкти аналогічної якості на первинному ринку столичної нерухомості можуть істотно відрізнятися - тут як раз багато чого залежить від забудовника: того, які будівельні та оздоблювальні матеріали використовуються і який передбачуваний рівень прибутку закладений в ціну. В одному і тому ж сегменті ринку можна використовувати як якісні, але й економічні та ергономічні рішення, так і ексклюзивні дорогі матеріали. Що, звичайно ж, безпосередньо позначається на вартості будівництва.
Саме тому вкрай важливо при виборі квартири в новому будинку особливу увагу звернути на репутацію забудовника. Якщо компанія має багаторічну історію і хорошу репутацію і, як корпорація «Граніт», славиться тим, що вибирає збалансовані будівельні та оздоблювальні матеріали, що володіють високою якістю при розумній вартості, це дозволить не тільки вибрати оптимальне співвідношення ціни, якості та місця розташування, але і бути впевненим в тому, що куплена квартира з часом не впаде в ціні і завжди буде ліквідною на вторинному ринку.

Квартира в новобудові: як вибрати оптимальне співвідношення ціни і якості?