ua en ru

Кутовий іде у відставку з поста міністра агрополітики

Кутовий іде у відставку з поста міністра агрополітики Фото: Тарас Кутовий (facebook.com/KutovyiTaras)

Глава МінАПК попросив Раду підтримати його відставку

Міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий заявив, що йде у відставку. Про це він повідомив у себе в Facebook.

"Вибір міністра про відставку - абсолютно природний процес для будь-якої європейської країни і традиційною світовою практикою", - написав він.

Тарас Кутовий також написав, що залишає посаду з вдячністю депутатів коаліції і фракції БПП, президенту, прем'єру, групі "Удар" та особисто меру Києва Віталію Кличку. Міністр звернувся до Верховної Ради з проханням поставитися з розумінням до заяви і проголосувати його відставку.

За словами Кутового, в подальшому він планує займатися залученням інвестицій в економіку України.

Вибір міністра про відставку є абсолютно природнім процесом для будь-якої європейської країни та традиційною світовою пр...

Опубліковано Тарасом Кутовим 23 травня 2017 р.

У Мінагорполітики відзначають, що за час роботи Кутового на посаді аграрного міністра, Кабмін закріпив у бюджеті норму про аграрні дотації в розмірі 1% від ВВП виробленої сільськогосподарської продукції на 5 років, що вже в травні місяці дало можливість виплатити дотації фермерам в розмірі майже 322 млн гривень. Загальна сума на цей рік становить 5,5 млрд гривень.

Командою міністерства був також розроблений законопроект про демонополізацію спиртової галузі. Їм регламентується норма роздержавлення держпідприємств спиртової галузі та запроваджується поетапна лібералізація ринку спирту в Україні. Документ був прийнятий Кабінетом міністрів, зараз знаходиться на розгляді у Верховній Раді.

Також у Міністерстві повідомляють, що були розширені квоти на аграрні товари для експорту в ЄС. Підписано протокол інспекційних, карантинних і ветеринарно-санітарних вимог до експорту замороженої яловичини з України в Китай, що дозволить експортувати яловичину вітчизняного виробництва в КНР.

Зовнішньоторговельний оборот агропродукції досяг 19,6 млрд доларів, що становить 26,1% всього зовнішньоторговельного обороту України. Були законодавчо затверджені заходи для підтримки органічного виробництва та нішевих культур. Також рівень врожаю та експорту вперше за історію незалежності досяг рекорду - було зібрано 66 млн тонн зернових і експортовано 40,2 млн тонн зернових.

Як відомо, до того, як піти у політику, Тарас Кутовий довгий час працював у фінансовій та інвестиційній сфері. У 2007 році він був визнаний кращим фінансовим директором України, а в 2008 році увійшов у десятку кращих фінансистів України.