ua en ru

Курс гривні залежатиме від ситуації на зовнішніх ринках, - експерт

Курс гривні залежатиме від ситуації на зовнішніх ринках, вважає керуючий партнер інвестиційної компанії Сapital Times Ерік Найман.

"Україна - це відкрита економіка. Ми можемо уникнути девальвації, можемо її затримати, але багато в чому ситуація залежатиме від зовнішніх ринків", - сказав він.

Він нагадав, що днями знизився курс російського рубля з 28 до 30 руб. за дол., а чим слабкіший російський рубль, тим гірша позиція українських експортерів - оскільки Україна експортує найбільшу кількість товарів до Росії, вона зацікавлена у високому курсі російського рубля.

Найман відзначив, що "ціни на метали поки достатньо стабільні". Більш того, за його словами, на внутрішньому ринку вони навіть продовжують рости, тому поки загроз немає і, якщо навіть російський рубль продовжуватиме девальвувати, Україна зможе 2-3 місяці протриматися. "Далі потрібно буде дивитися по резервах Національного банку України", - говорить експерт.

Найман також відзначив, що банківська система України відчуває дефіцит гривні. "Банківська система України відчуває дефіцит гривни... В кінці вересня мають бути великі виплати по старих ОВДП, і тоді або допустять появу гривні на ринку, або Мінфін змушений буде піти на підвищення процентних ставок по ОВДП. Але дефіцит гривні приводить до того, що підвищується вартість гривні, курс трішки зміцнюється, політика "гривневого голоду", яка сьогодні проводиться, дозволяє збити інфляцію, але надалі це приведе до стрибка процентних ставок, до заморожування кредитування і по суті фінансова криза переросте в економічну", - сказав експерт.

За його прогнозом, базовий курс долара залишиться в коридорі 8,20-8,25 до кінця року, а що стосується євро, то курс буде визначатись залежно від подій в єврозоні.