ua en ru

Кулиняк звільнив директорів Києво-Печерської Лаври, Софії Київської та "Биківнянських могил", а також Пирогово та Музею Шевченка

Міністерство культури України створило комісію з перевірки діяльності керівництва українських музеїв і національних заповідників, за результатами роботи якої були звільнені 3 директори заповідників і 2 директори музеїв. Про це на сьогоднішньому брифінгу заявив міністр культури України Михайло Кулиняк, передає кореспондент РБК-Україна.

"З 25 директорів національних заповідників за результатами заслуховування (комісією) звільнені троє, з 13 директорів музеїв - двоє", - зазначив міністр.
"Щодо музеїв, хочу сказати, що Міністерство в минулому році почало і продовжує в партнерстві з Інститутом стратегічних досліджень розробку стратегії модернізації музейної справи, адже перед керівництвом сучасних музеїв виникають питання значно ширше, ніж просто збереження і передача знань. Компетенція керівника, на сьогодні, розширюється і доходить до таких питань, як стратегія розвитку фінансування, логістика, контроль управління, маркетинг, планування, постійне підвищення кваліфікації працівників кожного музею ... Керівництво музею повинно ретельно слідкувати за такими напрямками діяльності, як збільшення кількості відвідувачів, соціально-економічний вплив, туристична привабливість , культурне освоєння прилеглої території і локальне розвиток ", - також зазначив міністр.
За його словами, "всі керівники музеїв, бачать, розуміють і відчувають, що їм треба визначатися, чи зможуть вони пристосуватися до сьогоднішніх змін і чи витримають вони сучасні вимоги", - підкреслив Кулиняк.
Як уточнила РБК-Україна прес-секретар міністра Олена Чередниченко, наказом міністра були звільнені керівники Кево-Печерської Лаври, Софії Київської та Ніціонального історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили", а також керівництво Музею Пирогова та Музею імені Шевченка.
Варто відзначити, що у Верховній Раді України 12січня був зареєстрований законопроект, яким пропонується передати у власність релігійних громад Києво-Печерську Лавру.