ua en ru

Куди поїхати на вихідні на машині: топ-5 цікавих маршрутів

Куди поїхати на вихідні на машині: топ-5 цікавих маршрутів Фото: Церква у Ржищеві (facebook.com/travelsalads)

Мальовничі маршрути вихідного дня у Україні і кращі місця, куди можна поїхати на машині

Styler пропонує п'ятірку найкращих місць для подорожей у вихідні на машині: історичні пам'ятки України і куточки з унікальною природою.

Куди поїхати на вихідні на машині: Буцький каньйон

У двох з половиною годинах їзди від столиці знаходиться селище Буки (Черкаська область, Маньківський р-н), знаменитий своїм каньйоном. Дана локація ідеально підходить для пікніків і відпочинку з наметом. Мальовничим ландшафтом і річковим плином вздовж порогів можна помилуватися з моста, розташованого в центрі селища. Круті скелясті схили виникли в Буках мільярди років тому внаслідок розмиву гранітної породи рікою. Висота скель каньйону досягає 25 метрів.

Гранітний каньйон в Буках на річці Гірський ТікичФото: Гранітний каньйон в Буках на річці Гірський Тікич (flickr.com/Denys Tomenchuk)

Є тут ще одна природна пам'ятка - двометровий водоспад Вир. За старих часів поруч з ним спорудили водяний млин, але до наших днів залишилися лише фрагменти споруди. В Радянському Союзі водні ресурси річки Гірський Тікич в Буцькому каньйоні використовувалися для виробництва електроенергії. У 30-ті роки минулого століття тут працювала одна з перших малих ГЕС в Україні.

Дендропарк Олександрія в Білій Церкві

Ще одне місце, куди варто поїхати на вихідні, знаходиться в Київській області. Унікальні рослини, річкові пейзажі, скульптури Дендропарку Олександрія зачаровують своєю красою. Парк був побудований дві сотні років тому за розпорядженням Олександри Енгельгадт - дружини польського гетьмана Ксаверія Браницького, який володів в ті роки Білою Церквою. Сюди були завезені різні дерева з країн Азії та Європи. Площа Олександрії становить близько 200 гектарів, тому прогулянці по мальовничих алеях можна присвятити цілий день. В Олександрійському парку є кілька штучних водойм, фонтанів і водоспадів. Краєвидами Олександрійського парку надихалися Тарас Шевченко, Олександр Пушкін, а також інші відомі художники і поети.

Водоспад у дендропарку ОлександріяФото: Водоспад у дендропарку Олександрія (facebook.com/grisyk.svetlana)

Куди поїхати у вихідні на машині Чернігівська область

Чернігів називають містом церков, адже тут розташовано декілька відомих старовинних храмів. У центрі Чернігова височить Спасо-Преображенський собор. Знаменита міська пам'ятка - Антонієві печери, які порівнюють з підземними спорудами Києво-Печерської Лаври. Ченці, що жили тут, відрікалися від усіх земних благ і не покидали своїх келій до смерті. Кажуть, що привид одного з них досі блукає в лабіринтах підземелля. Борисоглібський собор в Чернігові був усипальницею багатьох князів, а Єкатерининьска церква вражає величною архітектурою.

Чернігів - місто церковФото: Чернігів - місто церков (flickr.com/svitaliy)

Під час поїздки Чернігівщиною також варто відвідати музей-заповідник "Слово о полку Ігоревім" у місті Новгород-Сіверський. Тут розташований Спаський монастир, побудований на місці давньоруського храму, з якого вирушив у похід князь Ігор. Також на території музею - відреставрований терем князя, підземні ходи, галереї.

Визначною пам'яткою Чернігівській області є дендропарк "Тростянець". Його заснував меценат Іван Скоропадський в кінці 19-го століття. У парку знаходилася його садиба, тут же Скоропадський і був похований. В "Тростянці" зростає дубовий гай з деревами, вік яких досягає двохсот років. "Серце" дендропарку - Великий став.

Дендропарк "Тростянець" Фото: Дендропарк "Тростянець" (flickr.com/azaleskiy)

Гранітний каньйон і легенди Богуслава

Богуслав - ще одне місце, де можна побачити гранітні скелі. На річці Рось височать 10 метрові схили. Богуславський каньйон з гранітними скелями рожевого кольору називають "Ямою". До його підніжжя можна спуститися сходами і посидіти на валунах, спостерігаючи за течією річки Рось.

Старовинний гордок у Київській області був заснований Ярославом Мудрим на початку 11-го століття. Пам'ятник князю розташований в одному зі скверів Богуслава. Також історичну та архітектурну цінність має будівля 1726 року "Кам'яниця". В наші дні тут знаходиться музей декоративно-прикладного мистецтва. У Богуславі також є музей письменниці Марко Вовчок, художника Івана Сошенка.

Каньйон в БогуславіФото: Каньйон в Богуславі (flickr.com/volnyanskyy)

Легенди свідчать, що місто було перекопане підземними ходами і печерами, в яких ховалися люди під час набігів татар.

Легендарне місце Богуслава - Мар'їна скеля, де розташований пам'ятник Марусі-Богуславці. Так звали дочку священика Покровської церкви, яка потрапила в татарський полон і була продана турецькому паші. Паша полюбив дівчину і довіряв їй у всьому. Маруся допомогла втекти з турецької в'язниці семистам козакам.

Ржищів: місце сили

Невелике містечко в Київській області сповнене загадок і стародавніх легенд. Головна визначна пам'ятка цієї місцевості - затоплена церква з дзвіницею. Її звели в 1822 році в селі Гусинці. У 70-ті роки минулого століття при створенні Канівського водосховища селище пішло під воду. Залишилося тільки кілька пагорбів з будівлями, які перетворилися на острови. На одному з них височить Спасо-Преображенська церква, вона знаходиться в 200 метрах від берега. Веде до храму міст через Дніпро, який був побудований 7 років тому.

Церква на острові в РжищевіФото: Церква на острові в Ржищеві (facebook.com/SilverDrideTravel)

Лису гору в Ржищеві називають місцем сили. Знавці кажуть, що за своєю енергетикою вона не поступається київській Лисій горі. За часів язичників тут проводилися різні обряди. Вважається, що через сильну енергетику тут не ростуть рослини, і в це місце досить часто потрапляють блискавки. Примітно, що ржищівська Лиса гора розташована на одному меридіані з єгипетськими пірамідами.

Іван-гора - ще одна височина в Ржищеві. У 1151 році на ній збиралися князі, щоб разом з Ізяславом Мстиславовичем відправитися в похід проти Юрія Долгорукого. Археологи вважають, що Іван-гора була однією з фортець Дніпровської лінії оборони, яка захищала Київ.

Місця для пікніків у Києві (video.rbc.ua)