ua en ru

Кучма: Вілкул не на словах, а на ділі прагне допомогти "Южмашу"

Кучма: Вілкул не на словах, а на ділі прагне допомогти "Южмашу"

Кандидат у мери Дніпропетровська Олександр Вілкул не на словах, а на ділі прагне допомогти "Южмашу". Про це заявив екс-Президент України Леонід Кучма в ході презентації книги "Ракетний центр України" доктора технічних наук, головного конструктора ракетних двигунів Володимира Кукушкіна, яка відбулася 22 листопада в Дніпропетровському аерокосмічному музеї Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. Макарова.

"Сьогодні багато говорять про патріотизм. Але, на мій погляд, справжній патріотизм - це зробити все для того, щоб працювали такі підприємства, як "Южмаш", приносячи державі прибуток, а Україні - славу у всьому світі. І я бачу, що Олександр Вілкул - один з небагатьох, хто дійсно це розуміє і не на словах, а на ділі прагне допомогти "Южмашу", - заявив Кучма.

Як підкреслив Кучма, підготовлені Вілкулом законопроекти допоможуть "Южмашу" забезпечити державне фінансування та відновлення роботи, погашення боргів по зарплаті. "А в перспективі - дадуть інвестиції в молодь і в науку, без якої немає майбутнього не тільки у "Южмашу", а й усієї країни", - зазначив він.

"Ми будемо боротися за "Южмаш". І я вірю, що та чудова книга, яку ми сьогодні презентуємо - це не остання книга і про "Южмаш", і про досягнення української ракетно-космічної галузі, і будуть нові, в яких буде розказано про нові досягнення", - сказав кандидат у мери Дніпропетровська Олександр Вілкул.

"Принаймні, все, що від мене залежить для цього, я робив і буду робити. Так, у нас поки ще є кадри, які можуть робити складну продукцію, ще десь залишаються острівці передової науки. Але все це в найближчі роки остаточно загине, зникне, якщо ми не почнемо відроджувати економіку. Принаймні, я маю на рівні нашого регіону і нашого Дніпропетровська повернути лідерські позиції саме в секторі реальної економіки. Поки заводи працюють - місто живе: у людей є робота і зарплата, виконується бюджет, є кошти на великі і малі інфраструктурні проекти розвиток міста", - підкреслив він.

Кучма також висловив надію, що подібні книги, як книга Володимира Кукушкіна, будуть з'являтися знову і знову, а Україна збереже гордий статус однієї з семи космічних держав.

Як зазначив автор книги Володимир Кукушкін, йому хотілося створити не просто наукову книгу про "Южмаш" та українську ракетно-космічну галузь, але видання науково-популярне.

"Я з дитинства мріяв про небо, я мріяв про космос! Ви навіть не уявляєте, що означало тоді - бути співробітником легендарного "Южмашу"! Це була величезна гордість, і мрія багатьох молодих інженерів. Мені дуже боляче, що зараз наша наука, і наш "Южмаш" опинилися в такому стані. Йдуть кадри, і зовсім немає молоді. Я дуже радий, що з'являються такі ініціативи, як ініціативи Олександра Вілкула за підтримки "Южмашу", особливо - за підтримки припливу туди молодих фахівців. І я сподіваюся, що, прочитавши цю книгу, у нас знову з'являться хлопчаки, для яких космос стане мрією, яку вони зможуть втілити в життя", - заявив доктор технічних наук.

Кучма: Вілкул не на словах, а на ділі прагне допомогти "Южмашу"Кучма: Вілкул не на словах, а на ділі прагне допомогти "Южмашу"