ua en ru

На Кубі звинувачення США щодо акустичних атак назвали "науковою фантастикою"

На Кубі звинувачення США щодо акустичних атак назвали "науковою фантастикою" Фото: Куба (pixabay.com)

Гавана звинувачує Вашингтон у наклепі

Кубинські слідчі звинувачення Сполучених Штатів Америки (США) з приводу акустичних атак назвали "науковою фантастикою". Про це повідомляє Reuters.

"Кубинські офіційні особи, які розслідують скарги США на напади на дипломатів в Гавані, кажуть, що розмови про акустичні атаки були "науковою фантастикою" і звинуватили Вашингтон у "наклепі", - йдеться в повідомленні.

За словами полковника кубинського Міністерства внутрішніх справ Раміро Раміреса, який очолює команду слідчих, Куба залучила близько 2 тис. посадових осіб безпеки і експертів, від криміналістів до аудіологів та математиків, для розслідування інцидентів після того, як вони дізналися про них у лютому.

Наголошується, що розслідування не завершилося, однак досі не вдалося виявити ніяких доказів, що підтверджують твердження про атаки, які, за інформацією США, викликали втрату слуху, запаморочення, втому та когнітивні проблеми в дипломатичного персоналу.

"Це - наклеп з боку США", - заявив Рамірес.

У свою чергу, Білий дім або Держдепартамент США поки не прокоментував заяву кубинських слідчих.

Так, за офіційними повідомленнями США, чиновники Вашингтона вважають високою ймовірність того, що звукова зброя використовувалася для нанесення шкоди дипломатам. Однак кубинські слідчі заперечували, що така зброя могла бути використано навіть третіми особами, не впливаючи на здоров'я інших або привертаючи увагу.

"Це неможливо. Ми говоримо про наукову фантастику. З технічної точки зору, цей аргумент слабкий", - резюмував підполковник Хосе Алазо, експерт відділу кримінального розслідування МВС.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в США назвали кількість постраждалих через "акустичних атак" на Кубі.