ua en ru

КСУ заборонив штрафувати водіїв на місці порушення ПДР

КСУ заборонив штрафувати водіїв на місці порушення ПДР Фото: будівля КСУ

Складання протоколу та його розгляд відносяться до різних стадій адміністративного провадження

Конституційний суд України оприлюднив рішення за поданням омбудсмена Верховної Ради, яким заборонив штрафувати водіїв на місці порушення правил дорожнього руху. Про це йдеться в повідомленні прес-служби КСУ.

"Розглянувши справу, Конституційний Суд України вирішив: положення частини першої статті 276 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає, що "справа про адміністративне правопорушення розглядається за місцем його вчинення", в аспекті порушеного у конституційному поданні питання (зокрема порушення водіями ПДР, - ред.) необхідно розуміти так, що використання в ньому словосполучення "за місцем його вчинення" визначає адміністративно-територіальну одиницю, на яку поширюється юрисдикція відповідного органу, уповноваженого законом розглядати справу про адміністративне правопорушення", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що практичну необхідність в офіційному тлумаченні наведеного положення омбудсмен обґрунтував неоднозначним застосуванням судами України при розгляді справ щодо оскарження постанов про адміністративні правопорушення, передбачених у статті 122 Кодексу, зокрема про перевищення водіями транспортних засобів встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху і т. п.

"Так, в одних випадках суди України вважають, що дії суб'єкта владних повноважень по розгляду справи на місці вчинення правопорушення (винесення постанови відразу після складання протоколу) не суперечать вимогам частини першої статті 276 Кодексу, а в інших випадках - суперечать, оскільки словосполучення" за місцем вчинення правопорушення "і" на місці вчинення правопорушення "мають різний правовий зміст", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Симоненко вимагає перевірити закони про декомунізацію в КСУ.