ua en ru

КСУ просить міжнародні організації та правозахисників розібратися в ситуації зі звільненням Радою суддів

Судді Конституційного суду України звернулися до європейських і міжнародних організацій і правозахисних інституцій з проханням розібратися з ситуацією, яка склалася навколо звільнення суддів Верховною Радою України.

Судді Конституційного суду України звернулися до європейських і міжнародних організацій і правозахисних інституцій з проханням розібратися з ситуацією, яка склалася навколо звільнення суддів Верховною Радою України. Про це йдеться в тексті заяви, поширеному сьогодні прес-служба КСУ.

Судді звернулися з проханням розібратися з рішенням Верховної Ради України від 24 лютого про припинення повноважень суддів КСУ за порушення присяги. На думку авторів заяви, підставою для такого рішення стало винесення суддями Конституційного суду України трьох рішень, одне з яких, рішення від 30 вересня 2010 року №20-рп/2010 справа про додержання процедури внесення змін до Конституції України.

"Судді Конституційного суду України, надзвичайно стурбовані тим, що зазначена постанова Верховної Ради України у відношенні суддів Конституційного суду України, не відповідає конституційним засадам поділу влади в державі та верховенства права", - йдеться у зверненні.

Звернення з проханням розібратися в ситуації спрямовано, зокрема, генеральному секретарю Ради Європи Турбйорну Ягланду, федеральному міністрові з питань інтеграції, європейських та закордонних справ Республіки Австрія, голові Парламентської асамблеї Ради Європи Ганні Брассьор, голови Венеціанської комісії Ради Європи Джанні Букіккіо, головою Європейського суду з прав людини Діну Шпильманну.

Крім того, подібне звернення з проханням відмовити ВР звільнення низки суддів КС і розглянути питання їх правового захисту, направлено до Ради суддів України.