ua en ru

КСУ визнав незаконним використання червоного прапора Перемоги

Конституційний суд України (КСУ) визнав такими, що не відповідають Конституції положення абзацу 6 статті 2 закону України "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр." від 20 квітня 2000 р. № 1684-III у редакції закону України "Про внесення змін до закону України "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр." щодо порядку офіційного використання копій Прапора Перемоги" від 21 квітня 2011 р. № 3298-VI. Про це повідомляє прес-служба КСУ.
Таким чином, суд визнав незаконним використання червоного прапора Перемоги поруч з державним прапором під час офіційних заходів.
Крім того, у рішенні суду йдеться, що Конституцією України визначено вичерпний перелік державних символів України, якими є державний прапор України, державний герб України та державний гімн України.
Також КСУ вирішив запропонувати Верховній Раді України законодавчо встановити порядок використання державних символів України, зокрема державного прапора України.
Рішення КСУ є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.
Нагадаємо, рішення було прийнято на звернення лідера Української народної партії Юрія Костенко щодо офіційного тлумачення окремих положень підпунктів 1, 2 пункту 1 закону України "Про внесення змін до закону України "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр." щодо порядку офіційного використання копій Прапора Перемоги".
Суб'єкт права на конституційне звернення просив дати офіційне тлумачення, роз'яснивши чи не прирівнюються до державного прапора України копії прапора Перемоги згідно з положеннями закону № 3298, яким передбачено порядок їх використання та підйому.
Необхідність в офіційному тлумаченні вказаних положень Закону № 3298 автор клопотання обґрунтував наявністю неоднозначної практики у питанні офіційного підйому у День Перемоги копій прапора Перемоги на будинках (щоглах, флагштоках) поряд з державним прапором України в різних регіонах України.