ua en ru

КСУ визнав неконституційним оподаткування пенсій

КСУ визнав неконституційним оподаткування пенсій Фото: КСУ (РБК-Україна)

Рішення КСУ є остаточним та не може бути оскаржено

Конституційний суд України (КСУ) визнав неконституційним оподаткування пенсій. Про це йдеться у повідомленні на сайті КСУ.

"Конституційний суд України вирішив визнати таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), положення абзацу першого підпункту 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України, яким передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання", - йдеться у повідомленні.

Рішення КСУ є остаточним та не може бути оскаржено

Відповідними пунктами Податкового кодексу передбачено, що пенсія (грошове утримання) отримана платником податку з ПФУ чи бюджету, якщо їх розмір перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а також пенсії з іноземних джерел підлягають оподатуванню.

Так, вказані положення визнані неконституційними та втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним судом України відповідного рішення, яке є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Як повідомляється, до суду звернулися 48 нардепів з проханням розглянути на предмет відповідності Конституції положень закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" та Податкового кодексу України у частині щодо про оподаткування пенсій і щомісячного довічного грошового утримання.

Оподаткування пенсії порушує справедливий підхід до її встановлення

У рішенні КСУ зазначається, що у сфері пенсійного забезпечення справедливим має визнаватися такий підхід законодавця, за якого забезпечується пропорційне співвідношення між страховими внесками та призначеним розміром пенсійних виплат, а застрахована особа може безперешкодно реалізувати своє право на пенсію у повному обсязі.

"У законодавстві про пенсійне забезпечення в Україні таке співвідношення досягається встановленням залежності розміру пенсії від тривалості страхового стажу та розміру заробітної плати (доходу) застрахованої особи. Саме тому запровадження її оподаткування, починаючи з певного її розміру, на думку Конституційного суду України, порушує справедливий підхід до встановлення пенсії, оскільки призводить до зменшення її фактичного розміру, який встановлюється з урахуванням співвідношення між тривалістю страхового стажу та розміром заробітної плати (доходу) застрахованої особи", - йдеться у повідомленні.

Рада з 2014 року тричі вносила зміни до законодавства щодо оподаткування пенсій

Крім того, суд зазначив, що після запровадження оподаткування пенсій (з 1 липня 2014 року) упродовж двох років Верховна рада України тричі вносила зміни. Зокрема, встановлення Радою оподаткування пенсій та зміни суми, з якої починається таке оподаткування, суперечить таким елементам конституційного принципу верховенства права, як: правова визначеність, правова передбачуваність, правомірні очікування та справедливість.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні з жовтня 2017 року скасували 15-відсоткове оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів.

Зазначимо, влітку 2017 року президент України Петро Порошенко доручив Кабінету міністрів України восени підняти пенсії та скасувати їх оподаткування.

11 жовтня 2017 року в Україні вступила в силу пенсійна реформа. Зокрема, передбачається підвищення необхідного страхового стажу для виходу на пенсію до 25 років в 2018 році і до 35 років щорічно до 2028 року. Документом пропонується перегляд умов призначення пенсії за віком 60 років з 1 січня 2018 року. Разом з тим застрахована особа має право самостійно визначити свій пенсійний вік.