ua en ru

КСУ визнав конституційним закон про освіту

КСУ визнав конституційним закон про освіту Иллюстрационное фото (Віталій Носач, РБК-Україна)

Мовна стаття закону України "Про освіту" визнана конституційною

Конституційний суд України визнав конституційним закон "Про освіту". Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на повідомлення міністра науки і освіти Лілія Гриневич Facebook.

За її словами, джерела надійні і їм можна довіряти.

"Мовна стаття закону України "Про освіту" визнана конституційної! Надійні джерела, яким можна довіряти", - написала міністр.

Відзначимо, 14 лютого уряд схвалив законопроект, який повинен внести зміни в перехідні положення закону "Про освіту" і продовжити перехідний період для імплементації мовної статті з 2020 до 2023 року. На наступний день, 15 лютого, Кабмін зареєстрував у парламенті проект закону про внесення змін у пункт з розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" закону про освіту щодо уточнення деяких положень.

Після прийняття закону "Про освіту" між Україною та Угорщиною розгорівся скандал. Глава МЗС Угорщини Сиярто заявляв, що Україна повинна відкласти введення закону про освіту до 2023 року. Він також зазначав, що Угорщина потребує юридичної гарантії виконання своїх вимог, оскільки "незважаючи на усні обіцянки, постійно відбувається протилежне".

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що ООН закликали офіційний Київ зміцнити позиції української мови без шкоди для мов національних меншин. У доповіді наголошується, що Верховна рада прийняла закон "Про освіту", який визначає українську мову як основну мову навчання у середню і вищу освіту.