ua en ru

КСУ постановив, що поправки судів у свої рішення підлягають оскарженню

Конституційний суд України постановив, що ухвали судів першої інстанції про внесення виправлень у свої ж рішення можна оскаржити в апеляційній інстанції.

Конституційний суд України постановив, що ухвали судів першої інстанції про внесення виправлень у свої ж рішення можна оскаржити в апеляційній інстанції. Про це йдеться в повідомленні прес-служби КСУ.

"Апеляційному оскарженню окремо від рішення суду підлягають ухвали суду першої інстанції про внесення виправлень у рішення, так і про відмову у внесенні виправлень у рішення", - йдеться в повідомленні.

Відповідне рішення КСУ оголосив 24 квітня. Воно є остаточним і обов'язковим до виконання на території України.

Цю постанову було прийнято КСУ у зв'язку із зверненням громадянина України Леоніда Рейнишина з клопотанням дати офіційне тлумачення положень частини другої статті 293 Цивільного процесуального кодексу України.

Необхідність в офіційному тлумаченні зазначених положень Конституції україни та Кодексу Рейніш обґрунтував неоднозначним застосуванням судами загальної юрисдикції положення пункту 10 частини першої статті 293 Кодексу: в одних випадках суди приймали до розгляду скарги на ухвали суду першої інстанції про відмову у внесення виправлень у рішення, зазначаючи, що ці визначення можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення суду, а в інших - відмовляли у такому розгляді виходячи з того, що зазначені постанови не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, а заперечення на них включаються до апеляційної скарги на рішення суду.