ua en ru

КСУ визначить, чи може в.о. Президента призначати суддів і подавати зміни до Конституції

Конституційний суд України почав провадження щодо офіційного тлумачення того, чи може голова Верховної Ради України, що виконує обов'язки Президента України, призначати суддів, членів ВСЮ по квоті Президента та подавати до парламенту законопроекти про внесення змін до Конституції.

Конституційний суд України почав провадження щодо офіційного тлумачення того, чи може голова Верховної Ради України, що виконує обов'язки Президента України, призначати суддів, членів ВСЮ по квоті Президента та подавати до парламенту законопроекти про внесення змін до Конституції. Про це повідомила прес-служба КСУ.

Згідно з повідомленням, 19 травня 2014 р. до Конституційного суду України надійшло конституційне подання 47 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення положень статті 112 Конституції України у системному зв'язку з положеннями статей 106, 128, 131, 156 Конституції України.

"Згідно з регламентом Конституційного суду України, конституційне подання передано на вивчення в секретаріат суду", - йдеться у повідомленні КСУ.

Зазначимо, що у разі дострокового припинення повноважень Президента України виконання обов'язків Президента України на період до обрання і вступу на пост нового Президента України покладається на голову Верховної Ради України.

В Основному законі також зазначається, що голова ВР в період виконання ним обов'язків Президента України не може здійснювати повноваження, передбачені пунктами 2, 6 - 8, 10 - 13, 22, 24, 25, 27, 28 статті 106 Конституції України.

Разом з тим, у статті 128 Конституції зазначається, що перше призначення на посаду професійного судді строком на 5 років здійснюється Президентом України. Всі інші судді, крім суддів Конституційного суду України, обираються Верховною Радою України безстроково.

Стаття 131 Конституції закріплює за Президентом право призначати три члени Вищої ради юстиції. Разом з тим, Верховна Рада України, з'їзд суддів України, з'їзд адвокатів України, з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ призначають до ВРЮтакож по три члени, а всеукраїнська конференція працівників прокуратури - двох членів.

Також, згідно зі статтею 156 Основного закону, Президент України подає до Верховної Ради України законопроект про внесення змін до розділу I "Загальні засади", розділу III "Вибори. Референдум" і розділу XIII "Внесення змін до Конституції України".