ua en ru

КСУ повинен визнати неконституційною як мінімум одну норму закону про люстрацію, - заступник генпрокурора

КСУ повинен визнати неконституційною як мінімум одну норму закону про люстрацію, - заступник генпрокурора
Конституційний суд України (КСУ) має визнати неконституційною як мінімум одну норму закону про очищення влади.

Конституційний суд України (КСУ) має визнати неконституційною як мінімум одну норму закону про очищення влади. Про це заявив заступник генерального прокурора України Олексій Баганець в інтерв'ю РБК-Україна.

"Якщо б я був переконаний на 100%, що я живу в правовій державі, то Конституційний суд, як мінімум, ч.1 ст.3 цього закону повинен був би визнати неконституційною. В першу чергу, я говорю про норму про звільнення і заборону займати протягом 10 років посади в правоохоронних органах, якщо людина в період правління Януковича був керівником структурного підрозділу в правоохоронних органах або його заступником у центральному апараті. Те ж саме можу сказати і про звільнення заступників прокурорів областей, які ні в чому протиправному в період правління Януковича викриті не були", - заявив Баганець.

Дана норма передбачає заборону обіймати керівні посади державної влади для осіб, які займали сукупно не менше одного року посада (посади) у період з 25 лютого 2010 р. по 22 лютого 2014 р. Зокрема заборона застосовується до суддям, співробітникам органів внутрішніх справ, прокуратури та інших правоохоронних органів, які своїми рішеннями, діями або бездіяльністю здійснювали заходи (і/або сприяють його здійсненню), спрямовані на кримінальне переслідування та притягнення до кримінальної відповідальності осіб, до яких застосовані повну індивідуальну амністію законом України "Про внесення змін до Закону України "Про застосування амністії в Україні" щодо повної реабілітації політичних ув'язнених" від 27 лютого 2014 року № 792-VII.

Повну версію інтерв'ю Баганця читайте тут.

Нагадаємо, в Україні 16 жовтня 2014 р. набрав чинності закон № 1682-VII "Про очищення влади" (про люстрацію). Даний закон передбачає норму, згідно з якою особи, які займали керівні посади в час президентства Віктора Януковича і перебували на цих посадах протягом 1 року, повинні бути звільнені з займаних посад протягом 10 днів після набрання чинності цього закону.