ua en ru

У Криму збираються перейменувати населені пункти

У Криму збираються перейменувати населені пункти Фото: Крим

Самопроголошена влада Криму вважає, що імена багатьох міст занадто банальні і типові

Населені пункти в анексованому Криму хочуть перейменувати або доповнити їх назви другими - історичними. Про це повідомляє Російська газета.

"Культурна реабілітація репресованих народів передбачає відновлення духовної спадщини та задоволення культурних потреб. Це означає і визнання права на повернення населеним пунктам і місцевостям колишніх назв, змінених в роки радянської влади", - заявив віце-прем'єр кримського уряду Руслан Бальбек.

Чиновник вважає, що імена багатьох міст занадто банальні і типові. Вони ніяк не підкреслюють місцеву специфіку і взагалі не асоціюються з Кримом.

Крім того, ініціативу підтримали в державному комітеті у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян РК.

"Перейменування може торкнутися сел і міст. Білогірськ раніше був Карасубазаром. Перших в Росії багато, других - ні. Це історично значима і унікальна для Криму назва. Нинішнє село Сінапне Бахчисарайського району колись називалося Улу-Сала і було спалено фашистами разом з деякими жителями. Це наша пам'ять", - переконаний глава Держкомнацу Заур Смирнов.

Скількох населених пунктів торкнеться ініціатива - поки не повідомляється. У найближчі кілька тижнів держархів складе список міст, річок, гір, долин, перейменованих після 1946 року. Далі Радмін зможе розрахувати витрати та розробити пропозиції для Держради РК. Тільки після розгляду в парламенті та обговорення в кримському співтоваристві їх направлять в центр.

У той же час, відзначає видання, на думку експертів, зараз куди важливіше зосередитися на вирішенні поставлених перед півостровом важливих соціальних та інфраструктурних питань.

Нагадаємо, Україна з 1 липня 2015 припиняє постачання електроенергії на територію тимчасово окупованого Криму.