ua en ru

Кримські татари згодні на запуск однієї ЛЕП для соціальних потреб в Криму

Кримські татари згодні на запуск однієї ЛЕП для соціальних потреб в Криму Фото: Мустафа Джемілєв

Однак активісти наполягають на перегляді контрактів на постачання електрики на півострів

Кримські татари згодні на запуск однієї лінії електропередач для потреб соціальної сфери в Криму, але продовжують наполягати на виконанні своїх вимог і перегляд контракту про постачання електроенергії на півострів. Про це сьогодні в ході брифінгу заявив народний депутат, лідер кримських татар, уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зараз йдуть ремонтні роботи по усуненню там неполадок і, можливо, через деякий час, може бути, через два, три або чотири дні буде налагоджена одна лінія, яка постачає 220 МВт на територію АР Крим. А подальша доля буде вирішуватися спільно. Ми вважаємо, що договір про постачання електроенергії в Крим не відповідає інтересам України і має бути переглянутий. Він, як відомо, діє до 1 січня 2016 року", - сказав він.

При цьому Джемілєв зазначив, що можливості Криму виробляти електроенергію на власній території - близько 30% від необхідного.

"Цього достатньо, щоб забезпечити жителів, лікарні, школи. Але, як і очікувалося, цим електрикою зараз забезпечуються в окупованому Криму в основному військові частини, ФСБ, адміністрації і підсвічуються на дорогах портрети із зображенням Путіна, а переважна більшість жителів - без електрики", - підкреслив він.

За його словами, запуск однієї з ЛЕП збільшить кількість електроенергії для Криму, якщо вона буде використовуватися на громадські потреби.

"Але є побоювання, що буде розподіл цієї електроенергії не так, як ми припускаємо", - констатував лідер кримських татар.

"Все-таки ми будемо наполягати на тому, щоб були виконані наші умови, хоча б звільнені політв'язні. Щоб не було там аварій, не постраждали лікарні, ми думаємо, що першу чергу, 220 МВт, все-таки подамо. Але, повторюся, наш головний акцент будемо робити на нові угоди", - заявив Джемілєв.

Нагадаємо, 20 листопада в Херсонській області були пошкоджені залізобетонні опори високовольтної лінії електропередач в Генічеському та Чаплинському районах. У ніч на 22 листопада невідомі підірвали пошкоджені електроопори. В результаті Крим повністю залишився без електроенергії. На півострові був оголошений режим надзвичайної ситуації.

Сьогодні вранці бригади "Укренерго" приступили до ремонту однієї з пошкоджених електроопор.