ua en ru

Кримські татари закликають визнати політику Росії геноцидом

Кримські татари закликають визнати політику Росії геноцидом Фото: президент Світового конгресу кримських татар Рефат Чубаров

Дане звернення прийнято на конгресі в Анкарі

Учасники Всесвітнього конгресу кримських татар закликають світову громадськість визнати геноцидом дії Росії по знищенню кримськотатарського народу в період з 1783 року по сьогоднішній день. Про це йдеться у зверненні Конгресу до всієї світової громадськості, прийнятому в неділю, 2 серпня, передає "Крим.Реалії".

У зверненні йдеться, що після окупації Криму Росією в 1783 році було ліквідовано Кримське ханство, історична батьківщина кримських татар протягом більше 1 тис. років.

З тих пір, говориться в документі, російське держава почала надавати систематичний тиск, щоб представники кримськотатарської громади залишили Кримський півострів і їх замінили російським населенням.

"В результаті протягом XIX і XX століть понад 1,5 мільйона кримських татар змушені були залишити свою батьківщину. За часів панування Радянського Союзу був знищений не тільки весь інтелектуальний клас і елементи нематеріальної культурної спадщини, але і депортовано представники кримськотатарського народу зі своєї батьківщини 18 травня 1944 року.Майже половина депортованих при трагічних обставинах і умовах геноциду кримськотатарського населення загинули", - підкреслюють автори документа.

Також в зверненні зазначається, що в наступні роки СРСР використовував усі можливості, щоб кримські татари не повернулися в Крим і залишилися в місцях депортації.

"Сьогоднішня Російська Федерація, успадкувавши спадок царської Росії і Радянського Союзу, 28 лютого 2014 року, ігноруючи всі норми міжнародного права та права людини, анексувала Кримський півострів. З тих пір і до сьогоднішнього дня Росія реалізує системну політику щодо ігнорування фундаментальних свобод кримських татар, їх примусової еміграції з Криму, швидкої асиміляції, застосування тиску, вбивства, засаджування у в'язницю, депортації тих, хто намагається чинити опір її дій і протистояти", - йдеться у зверненні Конгресу.

У зв'язку з вищесказаним Всесвітній конгрес кримських татар і його засновники звертаються до представників людства, які поважають права людини, вірять у верховенство права та демократії, а також у створених ними установ та інститутів з проханням про сприяння у проведенні слідства, судового розгляду всіх здійснених, починаючи з 1783 року і до сьогоднішнього дня, Російською імперією та її спадкоємцями - Радянським Союзом, Російською Федерацією - злочинів з метою знищення кримськотатарського населення, а також визнання зазначених злочинів геноцидом.

ЗВЕРНЕННЯ «ВСЕСВІТНЬОГО КОНГРЕСУ КРИМСЬКИХ ТАТАР»ДО УСІЄЇ СВІТОВОЇ ГРОМАДСЬКОСТІ,ОРГАНІЗАЦІЇ ОБ’ЄДНАНИХ НАЦІЙ,ДО УСІХ...

Posted by Qırımtatar Milliy Meclisi on 2 августа 2015 г.

Нагадаємо, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв в ході конгресу заявив, що з моменту анексії Криму Росією півострів залишили не менш 10 тисяч кримських татар.