ua en ru

Крушіння російського Ту-154: з'явилася нова версія катастрофи

Крушіння російського Ту-154: з'явилася нова версія катастрофи Фото: з'явилася нова версія катастрофи Ту-154

Крушіння може бути пов'язано з не прибраними закрилками

Крушіння російського Ту-154 може бути пов'язано з не прибраними з якоїсь причини закрилками. Про це пише "Коммерсант" з посиланням на своїх експертів.

Так, на їхню думку, сам по собі цей факт не критичний, але дії екіпажу могли погіршити аварійну ситуацію.

Про перші результати розшифровки параметричного самописця над Чорним морем літака Ту-154 виданню розповіло джерело, близьке до розслідування. Воно зазначило, що самописець зареєстрував відмову системи збирання закрилків, які при зльоті забезпечують додаткову підйомну силу на крилах літака.

Відзначається, що опитані виданням експерти в галузі авіації пояснили, що неприбирання закрилків є неприємною, але не катастрофічною подією. Співрозмовники відзначають, що подібна ситуація, а також дії пілотів при її виникненні докладно описані в керівництві з льотної експлуатації Ту-154. Крім того, члени екіпажу регулярно відпрацьовують таку ситуацію на тренажерах.

Так, на думку експертів, екіпаж лайнера, що розбився, з якоїсь причини не зміг вирішити проблему з закрилками. Крім того, дії пілотів могли погіршити аварійну, але не критичну ситуацію, що склалася на борту.

Співрозмовники видання вважають, що військові пілоти, намагаючись компенсувати плавний перехід літака в пікірування, стали занадто активно тягти штурвали на себе, одночасно збільшуючи режим роботи двигунів. Через це літак міг вийти на так звані закритичні кути атаки, втратити швидкість і замість набору висоти впасти в море.

Нагадаємо, на місці крушіння російського Ту-154 підняли на поверхню всі бортові самописці, вже з'явилися перші дані розшифровки "чорних ящиків".

Раніше повідомлялося, що російський Ту-154 зіткнувся з водою на швидкості 510 км/год.