ua en ru

Крупні вкладники VAB Банку готові внести 2 млрд грн для його порятунку

Група крупних вкладників VAB Банку створила громадську організацію "Фонд порятунку крупних вкладників", яка готується через суд оскаржити оголошену Нацбанком ліквідацію цієї фінустанови. Про це в ході прес-конференції в Києві повідомив голова ініціативної групи великих вкладників VAB Банку Валерій Міщенко.

"Ми готові стати інвестором цього банку, у нас там вже знаходиться на рахунках 3 млрд грн депозитів, і ми готові внести ще 2 млрд грн (1 млрд грн для ФГВФО і 1млрд грн - на докапіталізацію банку, - ред.) і провести ряд заходів по оздоровленню цього банку, його докапіталізації, перетворити наші депозити у акції цього банку. Але Фонд гарантування вкладів фізосіб і НБУ не йдуть на це, їм потрібно "розпиляти" 18 млрд грн активів банку, які вони вже перетворили на 5 млрд грн", - зазначив Міщенко.

На його думку, законодавство щодо системи гарантування вкладів передбачає лише один спосіб виведення проблемних банків з ринку - шляхом їх ліквідації, продажу активів і передачі отриманих від реалізації коштів у ФГВФО.

"Банки, які виводяться з ринку, - це в цілому 200 млрд грн. І ми зі своєю пропозицією порятунку VAB Банку, як "кістка в горлі". Адже у нас 13 тис. великих вкладників. І ми створили "Фонд порятунку крупних вкладників", створюємо великий громадський рух. Наша організація направила ще 6 березня ФГВФО пропозицію крупних вкладників про внесення інвестицій в банк, про оздоровлення банку, але відповіді немає. Жоден інвестор, який запропонував Фонду гарантування вкладів викупити банк, не отримав відповіді від Фонду", - додав Міщенко.

Екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко впевнений - процес недовіри до банківської системи призводить до відтоку навіть з хороших банків та до погіршення їх фінансового здоров'я, і цей процес повинен бути зупинений.

"Сьогодні банківська система ресурсів від населення не чекає, а чекає від НБУ, а кого кредитувати? Кредитувати нікого. І виходить, що банки зрослися не з економікою, а банківська система "присмокталася" до Нацбанку - отримує рефінансування та працює за його рахунок на спекулятивних операціях на валютному ринку. Необхідно цю шизофренію, яка проводиться Нацбанком, припинити", - вважає Яременко.

На його думку, нинішня позиція НБУ по відношенню до проблемних банків призводить до ще більшого погіршення стану економіки, недоотримання податків, а в підсумку - ризик невиконання Україною зовнішніх зобов'язань.

"Без зміни монетарної політики поліпшення в банківській системі ми не побачимо. НБУ має помилкову мету - випікаючи банкрутства банків, він сподівається, що в інших, живих банках зосередяться кошти всіх клієнтів. Але ніхто не переведе нікуди свої кошти - в силу недовіри до наступного банку, так і технічно з проблемного банку вивести нічого неможливо. Це примітивний підхід в монетарній політиці простежується і по відношенню до неплатоспроможних банків.

Ініціатива вкладників - це дуже складна робота, але вона може дати плоди, цей приклад дозволить розкрити недоліки, проблеми, порушення процедур банкрутства банків", - зазначив Яременко.

Директор юридичної компанії "Мінк і партнери" Тетяна Вербіна, що представляє інтереси великих вкладників VAB Банку, повідомила, що, згідно із законодавством, великі вкладники можуть розраховувати на 200 тис. грн і отримання решти своїх грошей в четвертій черзі при проведенні процедури ліквідації банку. "Але, як ми всі знаємо, до четвертої черги виплати ніколи не доходять. Ми запропонували написати листа до НБУ і Фонду гарантування з проханням почути пропозицію створення перехідного банку і інвестування крупними вкладниками коштів у такий банк. Нам не тільки не дали відповідь, але ми навіть не змогли записатися на прийом до керівників ФГВФО та НБУ", - розповіла Вербіна.

За її словами, зараз йде створення "Фонду порятунку крупних вкладників", куди будуть входити вкладники не тільки VAB Банку, але і інших банків - "Форуму", "Дельта Банку". "Ми ініціюємо внесення змін до законодавства, оскільки необхідна схема реалізації прав великих вкладників з метою захисту їх інтересів, їх допуску до процедури ліквідації банку", - зазначила Вербіна.

За словами Міщенка, крупні вкладники VAB Банку мають намір перешкоджати ліквідації банку. "Наше завдання - не допустити ліквідації. До нас цей шлях ніхто не проходив, ми будемо намагатися залучити і керівництво, і акціонерів банку до відповідальності - активи в них залишилися, порушення явно були - були перевищені ліміти видачі кредитів пов'язаним особам", - підкреслив Міщенко.