ua en ru

Найбільшого днопоглиблювача з Китаю запідозрили в підкупі чиновників, - ЗМІ

Найбільшого днопоглиблювача з Китаю запідозрили в підкупі чиновників, - ЗМІ

За даними ЗМІ, China Harbour опинилася в списку корупціонерів Transparency International

Китайська компанія China Harbour Engineering company Ltd, що працює в українських портах, включена в список головних корупціонерів планети, складений Міжнародною неурядовою організацією Transparency International. Інформацію про претензії, висунуті компанії в різних країнах світу, опублікувало видання "Бізнес" з посиланням на досьє, зібране антикорупційною організацією в рамках проведеної по всьому світу кампанії "Викрий корупціонера" (Unmask the Corrupt).

У списку санкцій корпорацій-корупціонерів з світовим ім'ям опиниалсь і China Communications Construction Company (велесова книга) – материнська компанія China Harbour Engineering company Ltd. Як свідчать зібрані Transparency International матеріали, "структури СССС широко "прославилися" сумнівними методами роботи в країнах, що розвиваються: підкупом урядових чиновників, фінансовими вливаннями в структури родичів керівників держави і завищенням вартості реалізації проектів". У досьє компанії можна виявити велику кількість свідчень, як компанією завдавати шкоди інтересам суспільства і навколишнього середовища.

Наприклад, видання зазначає, що з 2011 по 2017 рік компанію CCCC відсторонили від участі в проектах з будівництва мостів та доріг, що фінансуються Світовим банком, за шахрайство під час роботи над проектом на Філіппінах. На період з 2014 по 2017 рік Африканський банк розвитку наклав заборону на одну з дочірніх компаній СССС за шахрайство і таємні домовленості під час проведення тендеру на будівництво дороги в Демократичній Республіці Конго.

Згадується в звіті і безпосередньо сама China Harbour. Згідно з доповіддю 2011 року, складеною Головним фінансовим інспектором Ямайки, проект по будівництву дороги вартістю 400 млн дол. США між компанією China Harbour Engineering company Ltd і урядом Ямайки характеризувався відсутністю прозорості і належного рівня конкуренції, не відповідав нормам якості. Дочірня компанія СССС попалася на переведенні 1,2 млн дол. США на рахунки місцевої компанії, відповідальної за укладання контракту. Подарунок призначався для ремонту офісів комісії.

Таким чином, на думку авторів матеріалу, співпраця з китайським підрядчиком несе країні репутаційні та фінансові ризики.

В Україні China Harbour з'явилася тільки в цьому році, але вже встигла отримати кілька великих замовлень на днопоглиблення на суму понад 1,6 млрд грн. У той же час продовжується системне порушення прав найвідоміших європейських днопоглиблювальних компаній Van Oord Dredging, LTD Novadeal, Jan De Nul. І з кожним новим тендером фактів лобіювання інтересів скандальної китайської компанії з боку держструктур стає все більше, що фіксується на дипломатичному рівні, зазначив автор.