ua en ru

Кредитування з початку року зросло на 3%, - НБУ

Кредитування в країні з початку року зросло на 3%. Про це заявив заступник директора гендепартаменту грошово-кредитної політики НБУ Олександр Арсенюк.

«Хочу сказати, що вже є статистика за січень-червень, і зростання на 3%. Звичайно, це ще не ті темпи, якими нам треба пишатися, але ми бачимо поступове збільшення темпів приросту навіть у місячному розрізі обсягів кредитування», - сказав Арсенюк.

Він зазначив, що зростання викликане, в першу чергу, збільшенням кредитування реального сектора економіки.

Арсенюк переконаний, що вартість кредитних ресурсів буде знижуватися. «Національний банк буде цьому сприяти з використанням усіх своїх інструментів», - підкреслив він.

Так, за його словами, підтримає цю тенденцію зниження центробанком облікової ставки до 7%, оскільки саме облікова ставка є орієнтиром вартості, який задає і підтримує загальний тренд вартості ресурсів.

Арсенюк також зазначив, що обмінний курс є індикатором зростання або падіння кредитування. «Я вважаю, що стабільна грошова одиниця - це головна запорука економічного зростання, і яким би не був режим обмінного курсу, це питання не буде головним у динаміці кредитування», - резюмував представник НБУ.

Нагадаємо, глава правління «Укрсоцбанку» Борис Тимонькін висловив переконання, що темпи кредитування в Україні виростуть вже в другому півріччі.