ua en ru

Кредитори і керуюча санацією передають контроль над ДП "УкрБурштин" лондонській компанії, - джерело

Кредитори і керуюча санацією передають контроль над ДП "УкрБурштин" лондонській компанії, - джерело Фото: бурштин в Україні

Thamesvest LTD вже агрегувала 99% обсягу вимог кредиторів

Контроль за діяльністю ДП "УкрБурштин" найближчим часом може перейти до іноземної компанії. Про це РБК-Україна повідомило джерело, близьке до керівництва ДП "Укрбурштин".

За даними джерела, компанія-нерезидент перебуває у кроці від повного контролю над ДП, яке знаходиться у санації. "Ця компанія-нерезидент - Thamesvest LTD, зареєстрована в Лондоні, - заявило джерело. - Компанія-нерезидент вже агрегувала 99% обсягу вимог кредиторів ДП "УкрБурштин"".

"Це стало можливим після того, як українські приватні компанії-кредитори (т.зв. первісні кредитори - ТОВ "ІК "Грейн-Сервіс", ТОВ "ГАЗ - Волинь", ТОВ "УМБ Фінанс", ТОВ "Ю.К.") уклали з Thamesvest LTD (новий кредитор) угоди цесії, якими уступили свої права вимоги за боргом ДП "УкрБурштин" на загальну суму 4 млн 152 тис. грн. Всі угоди цесії було укладено в один день - 15 липня 2015 р. 27 липня 2015 р. кредитори провели збори кредиторів, на яких прийняли рішення зобов'язати керуючу санацією Олену Левкович внести зміни до реєстру вимог кредиторів та надати реєстр кредиторів до суду. І вже 29 липня 2015 р. Олена Левкович звернулася до господарського суду Рівненської області із клопотанням долучити до матеріалів справи про банкрутство ДП "УкрБурштин" оновлені дані про кредиторів", - пояснило джерело.

Таким чином, на сьогоднішній день у реєстрі конкурсних вимог кредиторів залишилося всього три кредитори. Це Державна податкова інспекція у м. Рівне, якій ДП винне 4,889 грн, Сарненська міжрайонна Державна податкова інспекція із сумою вимог 35,1 тис. грн і згадана англійська компанія Thamesvest LTD, зареєстрована в Лондоні, із сумою вимог 4 млн 152 тис. грн.

Причому, за інформацією англійських реєстрів суб'єктів господарювання, вік цієї компанії становить 1 місяць, а дата реєстрації - 7 липня 2015 р.

"У разі, якщо суд задовольнить клопотання Олени Левкович, зареєстрована в липні цього року Thamesvest LTD буде контролювати весь хід санації ДП "УкрБурштин" і фактично до закінчення санації контролюватиме (ухвалюватиме стратегічні, оперативні і кадрові рішення, розпоряджатиметься майном) підприємство, яке має право на розробку покладів бурштину на території більш ніж 1 тис. га", - заявило джерело.

Нагадаємо, 4 серпня стало відомо, що в Рівненській області міліція затримала понад 2,5 т бурштину. Пізніше суд заарештував затриману партію, а керуюча санацією ДП "УкрБурштин" Олена Левкович заявила, що затриманий бурштин видобуто легально, і вона вимагатиме повернення його на підприємство через суд.