ua en ru

Кредитний портфель банків зростає за рахунок споживчих кредитів, - Рожкова

Кредитний портфель банків зростає за рахунок споживчих кредитів, - Рожкова Фото: НБУ констатує зростання споживчого кредитування в гривні (УНІАН)

Валютне кредитування поки скорочується

Гривневий кредитний портфель банків в Україні зростає, насамперед, за рахунок споживчих кредитів. Про це сьогодні під час круглого столу з питань споживчого кредитування заявила заступник голови Національного банку Катерина Рожкова, передає кореспондент РБК-Україна.

"За 2016 загальний обсяг кредитного портфеля, який надається фізичним особам, зменшився приблизно на 18 млрд гривень, якщо не враховувати курсової різниці ... Але вже в 2017 році ми бачимо зовсім іншу тенденцію - дійсно, валютний портфель продовжує скорочуватися, у тому числі за рахунок конвертації, але не виключно, а гривневий портфель зростає, переважно за рахунок надання саме споживчих кредитів ", - заявила Рожкова.

За її словами, споживче кредитування може стати своєрідним трендом на початковому етапі відновлення кредитування, однак в НБУ сподіваються, що з часом почнуть активізуватися та інші види кредитування.

Нагадаємо, на сьогоднішній день рівень проникнення споживчого кредитування в Україні дуже низький, співвідношення кредитів домогосподарствам до ВВП становить менше 10%.