ua en ru

Кредитним спілкам в Україні можуть заборонити залучення депозитів

Кредитні спілки в їх нинішньому вигляді незабаром можуть зникнути з українського ринку. Національний банк планує стати їх регулятором, реорганізувати частину спілок в кооперативні банки, а інші позбавити можливості залучати депозити населення, повідомляє "Комерсант-Україна".

У розпорядженні видання опинився лист "Про проект концепції реформування і розвитку національної системи кредитної кооперації", спрямований від імені заступника голови НБУ Ігоря Соркіна першому заступнику глави адміністрації Президента Ірині Акімовій. У ньому описується, яким чином регулятор пропонує реалізувати закладений в програмі економічних реформ Президента пункт 24.1, що передбачає реформування ринку кредитних спілок (КС). Для цього в НБУ підготували проект концепції, реалізація якої обмежить КС в можливості залучати вклади від населення. Кредитні спілки зможуть видавати позики тільки за рахунок пайових внесків своїх учасників. Залучати депозити зможуть кооперативні банки з ліцензією НБУ, які планується створювати шляхом консолідації невеликих КС.

За даними Нацкомфінуслуг, на кінець 2011 року в державному реєстрі значилося 613 КС, власний капітал яких складає в сумі 942 млн грн. Необхідність реформування системи стала очевидна після низки банкрутств кредитних спілок, що почалися з 2010 року. Найбільше увагу громадськості привернуло банкрутство КС "Фортеця" та введення тимчасової адміністрації в "Перше кредитне товариство". За даними Нацкомфінуслуг, за останні два роки з ринку пішло близько 150 КС.

Чиновники Нацбанку підрахували, що для вирішення проблем ринку досить об'єднати КС в більш великі кооперативні банки та ввести заборону на залучення спілками коштів населення у вигляді депозитів. У НБУ аргументують це тим, що вклади в КС не мають гарантій повернення. "Оскільки кооперативні банки підпадають під дію закону "Про банки і банківську діяльність", на них поширюються механізми підтримки ліквідності через рефінансування НБУ і обов'язок участі у фонді гарантування вкладів фізичних осіб", - наголошується в листі. В адміністрації Президента ініціативу НБУ підтримують. "Ми виходимо з того, що кредитні спілки або повинні еволюціонувати і стати звичайними банками, або залишатися в нинішньому стані, але без права залучати депозити", - відповіла Ірина Акімова.

У Нацкомфінуслуг, яка зараз регулює ринок КС, ще вивчають пропозицію НБУ. "Безумовно, залучення вкладів вимагає жорсткішого підходу. Простою забороною залучати гроші на депозити питання не вирішити, оскільки буде можливість вкласти їх в капітал, і таким чином ринок піде в тінь. Необхідно більш чітко врегулювати діяльність спілок, що працюють із залученими від фізичних осіб грошима", - сказав директор департаменту комісії регулювання і нагляду за кредитними установами Олег Швець.

Самі учасники ринку вважають, що виконання намірів НБУ загрожує їм катастрофічними наслідками. За словами президента Всеукраїнської асоціації КС Вікторія Волковська, виконати вимогу НБУ про наявність власного капіталу в розмірі 120 млн грн буде складно. "Я не знаю жодного союзу, у якого був би капітал більше 20 млн грн", - заявив президент Національної асоціації КС Петро Козинець. "Кредитні спілки зникнуть як клас. Вони виконують функції кас взаємодопомоги, а при трансформації в банки до своїх учасникам будуть змушені підходити формально", - додала Волковська.

Читайте також: Активи банків України в серпні зменшилися на 0,4% - до 1,104 грн, - НБУ

За словами Петра Козинця, КС зможуть працювати і без можливості залучення вкладів, видаючи кредити за рахунок власного капіталу і додаткових пайових внесків. "Труднощі отримання ліцензії в останні два роки призвела до того, що половина ринку працює без ліцензії на депозити. Обмежені у власних ресурсах кредитні спілки не можуть розвиватися", - говорить голова обласної волинської асоціації КС Ігор Лащук. За останні два роки обсяг коштів на депозитах в КС упав на 60%, до 1,1 млрд грн. На відміну від депозитів, виплата відсоткового доходу за пайовими внесками не гарантована і ресурс обмежений. "Якщо кредитна спілка спрацювала зі збитками, то гроші можуть взагалі не повернути. Додаткові пайові внески роблять лише ті, хто на 101% упевнений в надійності союзу", - відзначає Ігор Лащук.