ua en ru

Кредитні історії позичальників сьогодні для банків України важливіші, ніж застава за кредитом, - експерт

Кредитні історії позичальників сьогодні важливіші для кредиторів, ніж навіть застава, яка надається для забезпечення кредиту. Про це заявив голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін під час засідання Фінансового прес-клубу "Закон про права кредиторів і позичальників: чи забезпечить він захист інтересів споживачів фінансових послуг?", Повідомляє "Дзеркало тижня. Україна".
Банкір зазначив, що зараз банки вимушено видають кредити, тому що не мають іншого вибору. Застава ж для банків стала далеко не ключовим аргументом при прийнятті рішення про виділення кредиту через поточні юридичні складнощі звернення стягнення на неї. "Ми розуміємо, що гроші даємо під чесне слово. І воно важливіше", - констатував Тимонькін.
Щоб зробити кредитні відносини на ринку більш прозорими, голова правління "Укрсоцбанку" запропонував зобов'язати на законодавчому рівні проводити ідентифікацію не тільки власників банків, але і позичальників.
У свою чергу директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новіков зазначив, перед регулятором сьогодні стоїть завдання не тільки боротися з наслідками неповернення кредитів, а й створити умови для того, щоб кредити не надавалися тим, хто їх не зможе повернути.
"До цього треба залучати кредитні бюро, щоб дійсно була всеосяжна інформація по позичальнику. І не тільки про банківський кредит, але й про комунальні послуги, послуги мобільного зв'язку, сплату податків, інші платежі. У такому випадку банк зможе убезпечити позичальника від неповернення кредиту - надасть інший кредит на інших умовах або взагалі не зробить. Тим самим він захищає позичальника", - зазначив Новіков.