ua en ru

За кредитами "Енергоринку" компанії щомісяця платять від 14 до 18% річних, - експерт

За кредитами "Енергоринку" компанії щомісяця платять від 14 до 18% річних, - експерт Ілюстративне фото (РБК-Україна)

"Донбасенерго" платить від 14% до 18% річних за кредитами ДП "Енергоринок"

Енергогенеруюча компанія "Донбасенерго" платить від 14% до 18% річних за кредитами ДП "Енергоринок", який залучили у державного "Ощадбанку" для теплової генерації в якості авансів на поворотній основі для закупівлі вугілля. Про це в коментарі "Апострофу" заявив комерційний директор ПАТ "Донбасенерго" Олег Ларіонов, коментуючи інформацію про рішення уряду продовжити на рік кредит "Енергоринку" на 1,7 млрд грн, залучений в "Ощадбанку".

"Ми за користування цими грошима платимо за різними кредитами від 14 до 18%. Це просто йде утримання з нашого тарифу", - сказав Ларіонов.

При цьому він підкреслив, що виплата компаніями відсотків по кредиту не закладається в оптову ціну електроенергії і не впливає на тарифи для споживачів.

"Тиску на кінцевого споживача в цьому немає. Умовно, ви отримали зарплату, взяли кредит, і зі своїх грошей заплатили відсотки. За користування цими грошима ми платимо щомісяця, "Енергоринок" з нас утримує, і на ОРЦ вони не впливають взагалі", - пояснив він.

Він додав, що "Енергоринок" утримує з енергокомпаній суми за обслуговування кредитом щомісячно, віднімаючи їх з доходів компаній.

Як писали ЗМІ, 14 березня Кабінет міністрів дозволив держпідприємству "Енергоринок" отримати відстрочку до 1 травня 2019 р. по погашенню 1,7 млрд грн кредиту, який залучався для фінансування компаній теплової генерації. У пояснювальній записці до рішення Кабміну наголошується, що дане рішення було обумовлено необхідністю підтримки підприємств у питанні якісної підготовки до осінньо-зимового періоду 2018/2019 років, зазначали ЗМІ.