ua en ru

Кредит в 2 млрд грн на закупівлю вугілля не вирішує всіх проблем енергосектору, - експерт

Вирішити всі проблемні питання, які сьогодні гостро стоять перед українською енергетикою напередодні опалювального сезону, одним кредитом на закупівлю вугілля неможливо. Таку думку висловив старший аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Денис Саква.

На його думку, необхідно забезпечити вирішення комплексу проблем - тарифоутворення для теплогенерації, що дасть енергокомпаніям можливість отримання коштів на закупівлю палива і проведення ремонтів, погашення боргів ДП "Енергоринок" перед енергогенеруючими компаніями та забезпечення вивозу вугілля з тимчасово неконтрольованих територій, де розташовані підприємства, які перереєстровані в Україні.

"Зараз необхідно якнайшвидше ідентифікувати імпорт вугілля і постаратися купити максимальні обсяги в Донецьку, Луганську", - вважає експерт, зазначаючи, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості не займається належним чином проблемою доставки антрациту з тимчасово окупованих територій.

"Чесно кажучи, на складах повний мізер. А у нас наче, ні туди, ні сюди йде закупівля трансформаторів інтенсивна. Що ми будемо - трансформаторами взимку топити?", - підкреслює експерт.

Також, за його словами, необхідно негайно розподіляти кошти від виділеного кредиту та організовувати закупівлю антрациту за кордоном, оскільки доставка імпортного вугілля в Україну здійснюється не менше двох місяців.

На думку експерта, повністю покладатися на атомну енергетику при проходженні опалювального сезону не можна. І хоча необхідно до зими зняти обмеження подачі електроенергії з Рівненської та Запорізької АЕС, однак "паралельно потрібно думати і про тепловій енергетиці, тому що без неї ми зиму не протягнемо", вважає Саква.

"Атомні станції не можуть працювати самі по собі, їх обов'язково потрібно регулювати. І якщо починається, скажімо так, неконтрольоване відключення споживачів через дефіцит потужності, то це може призвести до розвалу всієї енергосистеми. Різке падіння частоти мережі призводить до того, що автоматика на атомних блоках починає відключати їх від мережі щоб уникнути аварії, і ми маємо таку, знаєте, ланцюгову реакцію. У нас виходить реальна системна аварія і треба піднімати всю енергосистему з нуля, треба всі блоки запускати, по черзі синхронізувати, це дуже дорого, це величезна проблема для економіки", - зазначив представник Dragon Capital.

Як повідомлялося раніше, в липні поточного року ДП "Енергоринок" завершив виплату кредиту обсягом 2 млрд грн, залученого державним підприємством в "Ощадбанку" в листопаді 2014 року на придбання вугілля компаніями теплогенерації. Внаслідок погашення кредиту, у структурі доходів ДП "Енергоринок" вивільняється близько 320 млн грн щомісяця. Однак замість того, щоб направити ці гроші на збільшення тарифу теплової генерації напередодні опалювального сезону або погасити частину заборгованості перед енергогенеруючими компаніями, ДП "Енергоринок", згідно з рішенням Нацрегулятора, повинен буде достроково починати погашення цими засобами облігацій, виплата за якими має відбутися у 2018 році.