ua en ru

КПУ наполягає на підписанні Меморандуму про взаєморозуміння, - Кілінкаров

Для вирішення внутрішньополітичних проблем і припинення насильства в Україні комуністи наполягають на підписанні Меморандуму про взаєморозуміння. Відповідну заяву зробив депутат від КПУ Спиридон Кілінкаров.

За його словами, даний документ повинен мати під собою фундамент з чітко прописаних гарантій для жителів південного сходу. Депутат зазначив, що влада, йдучи від конкретики, нині штовхає країну до посилення заворушень і розколу. Тому даний Меморандум не отримав підтримки серед парламентарів.

"Зараз очевидно, що радикальні сили намагаються зірвати підписання Меморандуму під різними приводами. Новоспечена влада йде від конкретики у домовленостях з жителями південного сходу, маючи намір, судячи з усього, просто їх обдурити. Вона очевидно не розуміє, що своїми безвідповідальними діями штовхає Україну до ще більш запеклих конфліктів і безладів", - зазначив він.

Парламентарій підкреслив, що загальних фраз про децентралізацію влади недостатньо. Люди повинні зрозуміти, що конкретно вони отримають і в чому буде виражатися децентралізація влади.

"Люди повинні побачити гарантії того, що їхні інтереси будуть дотримані. А після цього можна буде говорити про підписання Меморандуму.
Чіткого і конкретного, а не чергового "ющенківського універсалу", який ніхто не збирається виконувати", - зазначив Кілінкаров.

При цьому депутат пояснив, що країні для повноцінного розвитку необхідно впровадження пропорційної виборчої системи та інструментів прямої демократії, серед яких - референдуми, народна та місцева ініціатива, народний імпічмент та відкликання депутатів.

Крім цього, підкреслив Кілінкаров, в Україні необхідно провести реформу МВС, яка децентрализует правоохоронну вертикаль і підпорядкує УВС місцевим радам.

"Крім того, необхідна економічна децентралізація. Тільки в умовах, коли основна частка зароблених грошей регіоном буде йти на вирішення проблем цього регіону, кожна область буде думати про заробіток, а не випрошувати подачки в Києві. Все просто, чим більше регіон заробляє, тим більше витрачає на транспорт, дороги, комуналку, виконання соціальних завдань і так далі", - резюмував депутат.