ua en ru

КПУ має високі шанси пройти в Раду згідно з соцдослідженнями, - політолог

Комуністична партія України, згідно з останніми соціологічними дослідженнями, має високі шанси бути обраною до Верховної Ради, вважає політолог Андрій Золотарьов.

У той же час, повідомляє політолог, ряд експертів з упевненістю заявляють про те, що КПУ до парламенту не потрапить.

На думку Золотарьова, подібні оцінки намагаються програмувати громадську думку. Вони базуються на особливості електоральної поведінки українського виборця, який часто голосує не за тих, хто йому близький і симпатичний, а за тих, хто прохідний або переможе, щоб не віддати голос даремно.

"Про те, що ці заяви, м'яко кажучи, не відповідають реаліям, і показує проведене в першій половині вересня дослідження Кмісу показує, що КПУ знаходиться на порозі подолання 5%", - зазначив Золотарьов. "І це при відсутності рекламної та медіа кампанії, наявності очікувань заборони КПУ в електорату партії. Коли ж затія з забороною, по суті, провалилася, а партія була зареєстрована виборах, став відзначатися зростання підтримки КПУ".

Політолог наводить дані соціологічних досліджень, які проводяться в регіонах країни. Згідно з даними з Полтавської області, яку при всьому бажанні не можна віднести до "червоного поясу". 27 вересня 2014 р. "Незалежний центр стратегічних досліджень" провів соціологічне дослідження "Громадська думка виборців Кременчука". Тут комуністи з 6,7% на четвертому місці.

З іншого боку, соціологічний центр "Соціо" в кінці вересня провела дослідження громадської думки в південних районах Запорізької області, рейтинг КПУ на рівні 8,2%, а за активного електорату, який прийде вибори результат піднімається на рівень більш 10%, відзначається також тенденція до подальшого зростання. У Харківській області комуністи займають третю позицію, пропускаючи вперед тільки "Опозиційний блок" і "Блок Петра Порошенка". Досить серйозні позиції залишаються у комуністів у Дніпропетровській та Миколаївській областях. Одеська область також здатна піднести сюрпризи.

Тому, вважає Золотарьов, у комуністів є більш ніж реальні шанси потрапити до Верховної Ради. На користь партії в останні три тижні кампанії буде працювати ряд факторів:

- по-перше, КПУ включилася в агітаційну кампанію, хоча досі активної роботи не вела.

- по-друге, відмова Партії регіонів від участі у виборах додасть електоральної підтримки КПУ, принаймні, частина тих, хто голосував за регіоналів прогнозовано підтримає комуністів. Правда, на думку політолога, тут у КПУ є серйозний конкурент в особі "Сильної України". Політична сила Сергія Тігіпка також претендує на електоральне спадщина регіоналів, демонструючи зростання підтримки в південних регіонах.

- по-третє, більше третини виборців ще не визначилися у виборі, високий відсоток " відмовників". А це виборці, як правило, опозиційні до чинної влади. Звідси традиційні помилки соціологів на фініші кампанії, коли прогнози традиційно занижували результат КПУ. У 2012 році тоді теж місяць до виборів ніхто не прогнозував результат, більш того були і заяви про те, що КПУ не потрапить в Раду, а в результаті КПУ отримала майже 13%.

"Відповідно і цього разу результат КПУ може помітно відрізнятися від поспішних прогнозів", - зазначив політолог.