ua en ru

В KPMG визначили братів Сегаль головними винуватцями банкрутства банку "Надра", - ЗМІ

В KPMG визначили братів Сегаль головними винуватцями банкрутства банку "Надра", - ЗМІ

За даними ЗМІ, Гіленко і брати Сегаль "викрали" з банку близько 6 млрд гривень

Звіт компанії KPMG про управління (forensic due dilligence) банку "Надра" визначив попередніх власників банку братів Сегаль головними винуватцями банкрутства банку. Про це пишуть "Українські новини" з посиланням на звіт компанії.

За даними видання, Гіленко і брати Сегаль "викрали" з банку близько 6 млрд грн і видали 16 млрд грн неповернутих кредитів, що і стало причиною банкрутства банку.

Зокрема, зазначається, що станом на дату введення першої Тимчасової адміністрації у 2009 році, активи Банку включали приблизно 5,2 млрд грн кредитів, виданих сторонам, потенційно пов'язаних з попередніми акціонерами (Сегалями) та інвестиційні сертифікати на суму 1 млрд грн, випущені сторонами, потенційно пов'язаними з попередніми акціонерами. У компанії заявили, що кредити та акредитиви на суму 1,9 млрд грн були видані сторонам, потенційно пов'язаним з попередніми акціонерами, у період з 7 жовтня 2008 (дата отримання першого траншу кредиту рефінансування НБУ) до 10 лютого 2009 (дата введення першої Тимчасової адміністрації).

Крім того, за даними в звіті, більшість позичальників, потенційно пов'язаних з попередніми акціонерами, припинили обслуговування кредитів після введення першої Тимчасової адміністрації. У публікації наголошується, що інвестиційні сертифікати компаній, які були випущені потенційно пов'язаними сторонами, не були погашені протягом 2009 р. і наступних років. Відсутність грошових потоків за цими активами суттєво погіршила фінансовий стан Банку.

З посиланням на звіт, ЗМІ зазначає, що банк ініціював порушення кримінальних справ проти Гіленко і братів Сегаль, а також проти управлінського персоналу низки компаній, потенційно пов'язаних з ними. Згідно інформації в матеріалі, частина активів, якими володіли ці компанії, була заарештована у відповідності з рішеннями органів.

Також аналітики KPMG виявили ряд справ, за якими допускається наявність маніпуляцій із заставленими активами, які здійснені компаніями, потенційно пов'язаними з попередніми акціонерами. Банком були відкриті кримінальні справи проти управлінського персоналу таких компаній, заявили в компанії.

За інформацією "Українських новин", загалом доповідь містить 110 сторінок, 12 додатків.

Раніше директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Костянтин Ворушилін заявляв, що причинами банкрутства банку "Надра" стала діяльність його попередніх власників і керівників, а саме Ігоря Гіленка і братів Сегаль. Голова ФГВФО звинувачував Гіленка і братів Сегаль у видачі кредитів без застави структурам, пов'язаним з акціонерами банку.

"Просто вкрадені активи. Тут ще не оране поле діяльності як для нас (ФГВФО), так і для прокуратури. Без їхньої допомоги ми не доберемося до цих панів, які погріли руки дуже добре", - заявляв голова ФГВФО в травні 2015 року.

У свою чергу НБУ заявив, що віднесення ПАТ "КБ "Надра" до категорії неплатоспроможних стало наслідком його нежиттєздатності ще з часу введення тимчасової адміністрації в 2009 році, призначення якої було викликано, зокрема, ризиковою діяльністю попереднього менеджменту на чолі з Гіленком, який не забезпечив якісного управління банком і фактично довів його до банкрутства.