ua en ru

Кот-д’Івуар та Сенегал пропонують українським компаніям взяти участь у низці інфраструктурних проектів, - Темник

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України спільно з Міністерством закордонних справ України опрацьовують пропозиції Республіки Кот-д'Івуар та Республіки Сенегал щодо співпраці у напрямках залучення українських компаній до реалізації транспортних проектів, їх участі у будівництві житлового комплексу "Karack" та створення виробництва низки будівельних матеріалів. Про це повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник, передає прес-служба відомства.

За його словами, названі країни пропонують українським компаніям взяти участь у будівництві автомагістралі Ямусукро-Уагадугу протяжністю 1300 км, реконструкції вузькоколійної залізниці Абіджан-Уагадугу (Буркіна-Фасо) та її продовження до м. Ніамей (Республіка Нігер).

Також, серед заявлених намірів - налагодження співробітництва з українськими компаніями, які виробляють будівельні матеріали. Міністр зазначив, що в Кот-д'Івуарі з другої половини 2011 р. спостерігається пожвавлення будівництва, зумовлене стабілізацією економічної ситуації в країні. Однак в цій республіці та сусідніх їй країнах немає жодного підприємства, яке б виготовляло, наприклад, пластикові вікна і двері. А забезпечення окремих об'єктів (готелі, представництва міжнародних компаній тощо) вікнами такого типу здійснюється на замовлення в Європі, що зумовлює надзвичайну високу вартість та тривалий час очікування замовлення. Крім цього, через особливості клімату, віконні коробки з деревини швидко деформуються і підлягають повній заміні кожні кілька років.

"У випадку зацікавленості українських підприємств у створенні виробництва відповідної продукції Кот-д'Івуар та Сенегал готові надати детальнішу інформацію, а також повідомити про можливі преференції для українських підприємств", - зазначив Темник.

Він також повідомив, що Посольством України в Сенегалі отримано інформацію щодо проекту будівництва житлового комплексу "Karack". Комплекс складатиметься з 5 восьмиповерхових будинків загальною площею 23 692 кв. м. та включатиме 140 квартир, 26 торговельних і 10 офісних приміщень. Розрахункова тривалість будівельних робіт - 24 місяці. Міністр уточнив, що пропозиція сенегальської державної будівельної компанії SICAP полягає у залученні іноземного фінансового партнера шляхом створення спільного підприємства. Внеском SICAP є земельна ділянка, а також адміністративні послуги з отримання необхідної дозвільної документації. у пропозиції зазначається, якщо фінансовий партнер має намір стати також технічним партнером проекту, він отримує генеральний підряд на здійснення будівельних робіт без тендерних процедур. Продаж приміщень розпочинається з початку будівництва, що має забезпечити надходження коштів, необхідних для його продовження. Після здачі об'єкту іноземний фінансовий партнер може вийти з проекту шляхом продажу SICAP своєї частки або залишатися співвласником управляючої компанії.