ua en ru

Корупція при купівлі житла для військових гальмує вирішення квартирного питання, – експерти

Корупція при купівлі житла для військових і зловживання з боку чиновників Міністерства оборони України під час проведення тендерів гальмує вирішення квартирного питання в Україні. Таку думку на прес-конференції висловив голова громадської організації "Доступне житло - Київ", генеральний директор інвестиційно-будівельної компанії "Будкапіталз" Євген Пінчук.

Зокрема, за його словами, чиновники департаменту капітального будівництва Міністерства оборони використовують схеми з просування "переможців" тендерів, які продають житло в незадовільному стані за завищеними цінами, чим суттєво скорочують кількість придбаного житла.

Так, в якості прикладу Пінчук наводить ситуацію з липневим тендером на закупівлю житла для військовослужбовців, коли Міноборони купило квартири в "реконструйованому гуртожитку" в Роздолі Львівської області за ціною 10 450 грн/кв. м, в той час як в 14 кілометрах під Києвом можна купити готові квартири навіть за 6,5 тис. грн/кв. м.

"Департамент капітального будівництва закупив житло для військових у 63-річному будинку, в півсотні кілометрів від міста, де відстань до найближчого гарнізону становить близько 54 км", - зазначив Пінчук.

Він підкреслив, що на підставі відеоматеріалів Військова служба правопорядку провела розслідування і винесла вердикт про наявність ознак корупції в діях керівництва департаменту капітального будівництва Міноборони.

Присутній на прес-конференції інформаційний координатор офіцерської громадської ініціативи "Чисті погони" Ігор Рудич у свою чергу розповів, що в зал, де проводився тендер на закупівлю житла для військових на загальну суму майже 1 млрд грн, не був допущений жоден журналіст.

"Директор департаменту пані Шраменко доклала всі зусилля, щоб не пустити на тендер єдиного журналіста", - зазначив Рудич.

На його думку, саме тому керівництво Міноборони має тепер переконати суспільство, що тендерні кошти на закупівлю житла для військових зараз розподіляються абсолютно прозоро, і подальша доля бюджетних коштів - законна і чесна.

Рудич звернувся до Генерального прокурора України, Президента України та міністра оборони України з проханням провести розслідування дій посадових осіб Міноборони, відповідальних за проведення тендерних закупівель житла.