ua en ru

Корпоративні конфлікти повинні вирішуватися в правовому полі без огляду на позицію влади, - експерт

Корпоративні конфлікти в Україні повинні вирішуватися в правовому полі, без огляду на те, яку позицію з цього питання займає влада Про це заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, коментуючи питання про ситуацію навколо компанії "Нафтогазвидобування".

За словами експерта, інвестори не будуть вкладати гроші в український бізнес, поки в країні інтереси правлячої еліти будуть важливіші за законні права власності.

"На сьогодні інвестори не відчувають впевненості в захисті своїх прав... Багато хто розглядає Україну як перспективний ринок, але в той же час не готові вкладати великі кошти... Всі економічні проблеми потрібно вирішувати в правовому полі. Рішення не повинні залежати від того, якій партії належить той чи інший бізнес. Всі повинні бути рівними перед законом незалежно від того, відносяться власники компанії до Блоку Порошенко або до Опозиційного блоку. Ми повинні зрозуміти, що в країні на першому місці повинен бути не Президент чи прем'єр, а закон", - заявив Омельченко.

Нагадаємо, проблеми у підприємства "Нафтогазвидобування" почалися влітку минулого року, а минулої весни конфлікт навколо підприємства перейшов у активну фазу. Протягом декількох місяців Генпрокуратура неодноразово ініціювала арешт майна і рахунків компанії. Перший раз - за фактом вбивства колишнього директора "Нафтогазвидобування" Олега Семінського, який значився зниклим без вести спочатку 2012 року. Другий - у справі про ухилення від сплати податків, відкритому ще в 2013 році. Обидва рішення були винесені Печерським судом Києва.

Компанії вдалося оскаржити арешти в Київському апеляційному суді. Блокування діяльності "Нафтогазвидобування" було визнано неправомірним. Рішення виносив суддя Антон Чернушенко.

Сам Чернушенко стверджує, що його неодноразово викликали в Адміністрацію президента, де через заступник глави АП Олексія Філатова "схиляли до потрібних рішень". Голова Апеляційного суду Києві відкрито поскаржився на тиск Адміністрації Порошенко в цьому питанні.
19 червня в кабінеті Чернушенко був проведений обшук. Саме в цей день повинна була розглядатися апеляція за "Нафтогазвидобування".

Генпрокурор Віктор Шокін заявив, що ініціює у Верховній Раді зняття суддівської недоторканності і арешт Чернушенка.

Підприємство "Нафтогазвидобування" було створено в 1999 році і назвалося "Укрнафтогазтехнологии". Одним з його перших власників компанії був Петро Порошенко. Однак, після його відходу в опозицію його частка в компанії перейшла до Нестору Шуфричу.

25 червня народний депутат Нестор Шуфрич звинуватив Президента України Петра Порошенка у спробі захопити підприємство "Нафтогазвидобування".