ua en ru

Королевська звернеться до ГПУ щодо заборгованості підприємств по зарплаті

Кандидат у Президенти України Наталія Королевська звернеться в Генеральну прокуратуру України з вимогою. притягнути до відповідальності не виплачують зарплати підприємства.

Кандидат у Президенти України Наталія Королевська звернеться в Генеральну прокуратуру України з вимогою. притягнути до відповідальності не виплачують зарплати підприємства. Про це Королевська заявила в Миколаєві, йдеться в повідомленні її прес-служби.

За її словами реальна заборгованість по заробітній платі істотно перевищує офіційну і становить близько 2 млрд грн. За офіційними даними, станом на 7 квітня, заборгованість по зарплаті в порівнянні з початком року зросла до 1,023 млрд грн.

"Борги по зарплаті сьогодні є на 1528 підприємствах України, однак хочу підкреслити, що це тільки ті цифри, які потрапили в офіційну статистику. На жаль, можна з упевненістю говорити, що є великий обсяг прихованої заборгованості. Загальний обсяг боргів близько 2 млрд грн", - вважає вона.

Королевська зазначила, що небезпечною тенденцією є вибухове зростання заборгованості, яке відбувається в останні тижні. За її словами, порівняно з 31 березня в Донецькій області заборгованість зросла до 104,4 млн грн. У Харківській за той же період борги зросли до 115 млн грн. "Особливо хочу відзначити ситуацію в Миколаївській області. На даний момент заборгованість тут становить майже 70 млн грн. З початку року вона зросла на 24 млн грн - а це більше ніж на половину", - сказала вона.

У той же час, вона зазначила, що розуміє, наскільки важко зараз уряду, який з усіх сил намагається перемогти кризу. Проте Королівська вважає недостатніми зусилля, які робляться, щоб зупинити зростання боргів, оскільки є інструменти, щоб впливати на ситуацію. Зокрема, для вирішення подібних питань необхідно посилити роботу спеціальної міжвідомчої комісії, а так само Державної інспекції з питань праці.

"Щоб виправити ситуацію, разом з командою ми підготували звернення в Генеральну прокуратуру з вимогою вжити заходів прокурорського реагування до тих керівників підприємств, які не виплачують людям зарплату. Адже невиплата зарплати - це злочин, за яке ст. 175 Кримінального кодексу передбачені санкції. Сподіваюся, реакція буде в самий найближчий час. І це допоможе захистити права людей", - сказала вона.