ua en ru

Королевська звернулася до КС на захист прав пенсіонерів

Вже у квітні українці отримали "неповноцінні" пенсії, тому що в березні не відбулося запланованого їх підвищення, на яке були передбачені кошти в бюджеті. Про це заявила кандидат на пост Президента Наталія Королевська під час зустрічі з мешканцями Одеси.

"Антикризові заходи уряду та парламенту призвели до того, що в цьому році не відбулося заплановане на березень підвищення пенсій, а також не буде передбаченого підвищення мінімальних пенсій. Це означає, що більше 1 млн людей у цьому році будуть і далі отримувати менше 1000 грн в місяць. А деяким категоріям, наприклад військовослужбовцям, пенсії взагалі зменшено на 10%", - сказала вона.

Королевська нагадала, що в минулому році, будучи міністром соціальної політики, їй вдалося домогтися ухвалення закону про новий механізм індексацій пенсій, який дозволив би перераховувати виплати всім пенсіонерам. Проте в цьому році даний механізм був зупинений. Так, за її словами, кожен інвалід війни 2-3 групи, яким виповнилося 85 років, або учасник бойових дій в квітні вже недоотримав щонайменше по 50 грн.

"Це зайвий кілограм м'яса або 5 літрів молока в місяць, що для літніх людей не так і мало. Ми вважаємо, що ці рішення по заморожуванню і скороченню пенсій - в корені неправильні. Тому що не можна робити реформи за рахунок простих людей, особливо неприємно це виглядає на тлі безперервної девальвації гривні", - сказала вона.

Кандидат на пост Президента підкреслила, що під час кризи держава повинна дати людям впевненість у завтрашньому дні. Тому разом з командою вона зараз робить кроки, щоб виправити ситуацію. Зокрема, 9 квітня, було подано звернення до Конституційного суду з вимогою розтлумачити положення закону про запобігання фінансової кризи.

"Стаття 22 Конституції України проголошує: "при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів, не допускається звуження змісту та обсягу чинних прав і свобод громадян. Сподіваюся, суд найближчим часом розгляне наше звернення і прийме справедливе рішення. І це допоможе захистити тих, кому зараз дуже непросто", - зазначила вона.