ua en ru

Королевська наполягає на необхідності повернути надбавки працівникам сфери освіти

Зниження престижності педагогічної роботи призведе до падіння рівня освіти в Україні. Про це заявила один з лідерів "Опозиційного блоку" Наталія Королевська під час зустрічі з вчителями м. Миколаївка (Донецька обл.).

"Від престижності вчительської праці залежить і загальна якість освіти в країні. Рішення уряду про скорочення надбавок вчителям, скасування індексації зарплат ніяк не сприяють тому, щоб у професію приходили молоді перспективні фахівці. Це негативно відіб'ється на всій системі освіти України", - зазначила вона.

Королевська нагадала, що раніше надбавки бібліотекарям становили 50% від окладу, а вчителям - 20%. "Однак навесні уряд прийняв постанову, за якою розмір надбавки у вчителів може варіюватися від 0% до 20%, а у бібліотекарів від 0% до 50%. Крім того, пакетом "антикризових" законів "заморозили" мінімальну заробітну плату на рівні грудня минулого року (1218 грн). Комплекс цих рішень істотно знижує рівень соціального захисту як педагогів, так і бібліотекарів", - підкреслила політик.

"Іншими словами, надбавки скасували зовсім, залишивши голі оклади. Адже рішення про те, чи буде вона і в якому розмірі залежить тільки від директора і від того, що може дозволити собі місцевий бюджет, який і так тріщить по швах". Такий підхід в корінь неправильний, адже від спроби влади економити страждають найменш захищені категорії громадян. І ми вимагаємо скасування цих рішень", - сказала вона.

Також Королевська нагадала ще одну вимогу до уряду: вже в цьому місяці провести індексацію заробітних плат мінімум на 40%. Це, за її словами, дозволить вирівняти рівень доходу працівників сфери освіти у відповідності з рівнем девальвації гривні.