ua en ru

Корбан намагається зберегти політичний вплив у Дніпропетровській обл., - політолог

Розслідування діяльності Дніпропетровської обласної державної адміністрації (ДніпрОДА) в 2014-2015 роках може призвести до небажаних наслідків для колишніх чиновників з команди екс-губернатора Ігоря Коломойського, які намагаються зберегти свій вплив в області. Про це заявив політолог Вадим Карасьов, коментуючи звернення екс-заступника голови ДніпрОДА Геннадія Корбана до керівництва країни з критикою дій судової системи.

"Очевидно, що однією з гучних справ, якими може займатися Антикорупційне бюро, потенційно є розслідування діяльності Дніпропетровської облдержадміністрації у часи Коломойського і Корбана на посаді заступника губернатора. І для того, щоб надати справі політичного забарвлення, Корбан намагається втягнути в цей процес Валентина Резніченка. Втягнути в політичні розборки, якими займалися в Дніпропетровську перед відставкою Коломойського. Однак ці спроби навряд чи будуть успішними через неоднозначну репутацію Корбана", - заявив експерт.

Зокрема Карасьов зазначив, що соратник Коломойського намагається втягнути нового губернатора Дніпропетровської області Валентина Резніченка в орбіту справи Ботвінова-Науменко, яка була розглянута судом ще до призначення Резніченка головою ОДА в кінці березня.

Як відомо, ще в період роботи Корбана в облдержадміністрації, 2 березня 2015 р. Жовтневий суд Дніпропетровська, який очолює родич ще одного заступника Коломойського - Святослава Олійника санкціонував затримання на 2 місяці екс-віце-губернатора Дніпропетровської області Ростислава Ботвінова та заступника голови облради Віктора Науменка. Однак, у зв'язку з відсутністю доказів їхньої участі в організації масових заворушень у січні 2014 р. у Дніпропетровську, вже 11 березня 2015 р. Дніпропетровський апеляційний суд скасував рішення Жовтневого суду. Також був замінений суддя Жовтневого суду, який прийняв рішення щодо арешту, яке аж до орфографічних і стилістичних помилок копіює підготовлене прокуратурою рішення.

Резніченко був призначений на свою посаду пізніше - 25 березня.

17 квітня Корбан написав звернення до Президента України Петра Порошенка, генпрокурора Віктора Шокіна, директора Національного антикорупційного бюро АртемаСитника та голови Дніпропетровської ОДА Валентина Резніченко щодо рішення Апеляційного суду, назвавши його "підривом залишків довіри до держави".

"Корбан намагається втягнути в ситуацію нового губернатора і команду Президента, сподіваючись, що вони не будуть занурюватися з головою в цю справу і обмежаться лише політичними заявами. При цьому у нього залишаються свої важелі впливу і тиску, в тому числі, і на судову систему, через заступника губернатора, що залишився на посаді, іншого члена команди Коломойського - Святослава Олійника", - сказав політолог.

Нагадаємо, 23 березня голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що Геннадія Корбана і Святослава Олійника допитали у справі про вбивство офіцера СБУ Дмитра Манзика. Глава спецслужби повідомив про наявність доказів фінансування Дніпропетровською облдержадміністрацією злочинного угруповання, яка вбила Манзика. Наливайченко також заявив про тиск, який Корбан і Олійник здійснювали на слідчі органи.