ua en ru

Конверсія 3G-частот завершиться в 2012 р. і обійдеться операторам в 2,5 млрд грн, - глава Держспецзв'язку

Конверсію частот у діапазоні 2100 МГц, відведених під технологію мобільного зв'язку третього покоління, має завершитися в наступному році. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на главу Держслужби спецзв'язку і захисту інформації (Держспецзв'язку) Леоніда Нетудихату.
За його словами, в Міністерстві оборони, що володіє сьогодні частотами, розраховують здійснити конверсію за рахунок коштів мобільних операторів.
Для мобільних операторів конверсія знову подорожчала - військові наполягають на оцінці її вартості в 2,5 млрд грн. Робота над звільненням смуги в 100 МГц, відведеній під 3G зв'язок, ведеться вже більше п'яти років. У Міноборони скаржилися на відсутність коштів на закупівлю нового обладнання, яке повинне буде працювати в нових частотах, тому в 2007 році було вирішено проводити конверсію за рахунок мобільних операторів. Втім, це не допомогло прискорити процес, оскільки в компаніях і Нацкомісії з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) вважали суму 2,5 млрд грн, на якій наполягали військові, необґрунтованою. В результаті урядом Юлії Тимошенко восени 2009 року було прийнято рішення провести конверсію за рахунок бюджетних коштів, отриманих від продажу ліцензій, але Президент Віктор Ющенко скасував цю постанову Кабміну і зупинив оголошений НКРЗ конкурс. У 2010 році комісія і Міноборони продовжили обговорення плану конверсії за рахунок коштів операторів, і в результаті запити військових знизилися до 841 млн грн. Володимир Олійник, який очолював тоді НКРЗ, мав намір провести конкурс з розподілу частот вже в першій половині 2011 року, але зміна складу комісії в лютому знову загальмувала процес.
Активна робота по конверсії останнім часом не велася, стверджують джерела видання, знайомі з ситуацією. "Триває той самий повільний процес. Нічого не зміниться, поки на переозброєння військових не виділять кошти",- упевнений заступник голови парламентського комітету з питань транспорту і зв'язку Юрій Мороко. Затверджений в першому читанні проект бюджету на 2012 рік передбачає збільшення фінансування Міноборони на 3,3 млрд грн, але окремої статті конверсії радіочастот в ньому немає. За оцінкою Мороко, процес звільнення частот займе не менше чотирьох місяців з того моменту, як в уряді визначаться з джерелом фінансування. "І тільки потім можна буде оголошувати конкурс, організація якого теж займе не менше двох місяців",- говорить депутат.
Мобільні оператори, як і раніше, з нетерпінням чекають видачі 3G-ліцензій. Зараз їм доводиться постійно вдосконалювати технологію EDGE (забезпечує передачу даних з максимальною швидкістю 474 кбіт/сек. у порівнянні з максимальними на сьогоднішній день 7,2 Мбіт/сек. в 3G) для передачі даних у мережах GSM. Тим не менш, продаж частот навряд чи відбудеться раніше, ніж буде продано мобільний підрозділ "Укртелекому" - компанію "Тримоб", що володіє єдиною ліцензією на 3G-зв'язок в Україні. "Укртелеком" отримав її як держоператор без конкурсу в 2005 році, і учасники ринку неодноразово пов'язували блокування продажу ліцензій іншим операторам з інтересами компанії. Член спостережної ради "Укртелекому" Георгій Дзекон заявляв, що переговори щодо продажу "Тримоба" можуть бути завершені до кінця року.