ua en ru

Усі контракти на службу укладатимуть із визначенням терміну їх дії, - Муженко

Усі контракти на службу укладатимуть із визначенням терміну їх дії, - Муженко Фото: Віктор Муженко роз’яснив зміни до законодавства про військову службу

Планується відмінити контракти до закінчення особливого періоду або оголошення демобілізації

Усі контракти на проходження служби громадяни укладатимуть із визначенням чіткого терміну їхньої дії. Про це заявив начальник Генерального штабу - Головнокомандувач Збройних Сил України Віктор Муженко, повідомляє прес-служба Міністерства оборони.

Зокрема генерал армії роз’яснив зміни до закону "Про військовий обов’язок і військову службу".

"По-перше, поданим до Верховної Ради законопроектом планується відмінити контракти до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію. Натомість всі контракти громадяни укладатимуть із визначенням чіткого терміну їх дії. По-друге, контракти на шість місяців в особливий період укладатимуть за бажанням мобілізовані військовослужбовці та строкової служби, які під час особливого періоду вислужили не менше 11 місяців", - пояснив Муженко.

Також, за його словами, укладати контракт на 6 місяців зможуть особи, звільнені з військової служби під час дії особливого періоду і які вирішили ще послужити в лавах Збройних Сил за контрактом. При цьому після шести місяців служби такі військовослужбовці матимуть право продовжувати контракти ще на 6 місяців або більші строки.

Також генерал повідомив, що військовослужбовці-контрактники під час особливого періоду, крім періодів проведення мобілізації та введення воєнного стану, матимуть можливість продовжити військову службу за новим контрактом або звільнитися з військової служби після завершення строку контракту. Окрім того, всі категорії звільнених військовослужбовців планується зараховувати до оперативного резерву першої черги.

"Щодо надання права на звільнення з військової служби військовослужбовцям, дію контрактів яких продовжено понад встановлені строки на період до оголошення демобілізації - таке право вони набуватимуть після 18 місяців служби з дати продовження дії контракту, а військовослужбовцям, які уклали контракти на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію - які вислужили не менше 24 місяці. Звільнення цих категорій військовослужбовців передбачається здійснити планово протягом двох років, після ухвалення відповідних змін до чинного законодавства", - наголосив начальник Генштабу ЗСУ.

Крім того, законопроектом планується запровадити в особливий період такий вид військової служби, як військова служба за призовом строком на 18 місяців осіб офіцерського складу. Інший законопроект надаватиме пільги військовослужбовцям-резервістам, які укладуть контракт строком від одного до п’яти років, на рівні призваних за мобілізацією військовослужбовців.

"Ухвалення закону дозволить здійснити поетапну заміну контрактників, що не бажають продовжувати військову службу, мотивованими та свідомими військовослужбовцями", - підсумував Муженко.

Нагадаємо, раніше понад 100 тисяч військовослужбовців, які звільнилися з військової служби за призовом, зарахували в оперативний резерв Збройних Сил України першої черги.