ua en ru

Контракт з Таїландом на поставку українських БТР під загрозою зриву, - джерело

Відмова фірми "Прогрес", дочірнього підприємства держкорпорації "Укрспецекспорт", виплатити борг компанії-перевізнику українських БТР, які так і не прийняв уряд Іраку, ставить під загрозу виконання нового контракту на постачання вітчизняної військової техніки в Таїланд. Про це повідомляє джерело в компанії-перевізнику White Whale Shipping.

Нещодавно Україна підписала контракт з Таїландом на поставку в цю країну української військової техніки. Пробна партія вже відправлена ​​на борту судна STELLAR MASTRO, орендованого компанією White Whale Shipping. Але вантаж може не дійти до одержувача.

За інформацією джерела, White Whale Shipping змушена піти на крайні заходи і затримати техніку, що перевозиться на її судні через небажання "Укрспецекспорту" погашати борг розміром близько 750 тис. дол перед перевізником за сумнозвісний зрив постачання БТР в Ірак, який стався з вини держкорпорації.

"До данної ситуації призвели тіньові схеми торгівлі українським озброєнням, які протягом кількох років реалізовувалися фірмою"Прогрес" та її посередниками - компаніями Dinet (Беліз) і Translogistica (Естонія). Обидві структури належать Миколаївській компанії "ТрансЛогистик". Вони безпосередньо причетні до зриву іракського контракту і виникнення боргу перед однією з провідних світових компаній, що займаються морськими перевезеннями", - зазначає джерело.

"Тіньові схеми вже завдали непоправного удару по репутації України на ринку озброєнь, а лінія "Прогресу" на несплату боргів і збереження прибуткових тіньових схем можуть остаточно підірвати позиції країни", - резюмує він.