ua en ru

Конституційний суд РФ вперше дозволив не виконувати рішення ЄСПЛ

Конституційний суд РФ вперше дозволив не виконувати рішення ЄСПЛ Фото: Конституційний суд РФ дозволив не виконувати рішення ЄСПЛ

КС РФ визнав , що ЄСПЛ перевищив свої повноваження, вимагаючи внести зміни в законодавство Росії

Конституційний суд Російської Федерації відмовився виконувати рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) про надання виборчих прав ув'язненим, передає РБК.

Конституційний суд РФ визнав рішення Страсбурзького суду у справі "Анчугов і Гладков проти Росії" таким, що порушує суверенітет Росії та суперечить її Конституції.


Конституційний суд РФ визнав, що ЄСПЛ перевищив свої повноваження, вимагаючи внесення змін до Конституції Росії, в якій чітко прописано заборону голосувати засудженим.

"Росія як висока і міжнародна сторона при ратифікації Конвенції про захист прав людини і основних свобод не давала згоди на зміну Конституції. Конвенція має більшу юридичну силу, ніж федеральні закони, але не більшу або рівну (російської - ред.) Конституції", - зазначили судді.

Тому Конституційний суд РФ визнав неможливим виконати рішення ЄСПЛ - внести зміни в законодавство і відновити права Анчугова і Гладкова, які Страсбурзький суд визнав порушеними.

Анчугов і Гладков - громадяни РФ, які не змогли проголосувати на виборах, так як під час виборів перебували у місцях позбавлення волі за вироком суду. Вони поскаржилися до ЄСПЛ, і суд визнав, що позбавлення їх виборчих прав є прямим порушенням Європейської конвенції.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кількість невиконаних рішень ЄСПЛ у справах з Росії збільшилася.