ua en ru

Коновалюк: ЄЕП з Росією, Білоруссю і Казахстаном допоможе Україні подолати кризу

Рецесія в Єврозоні і погіршення показників економічного зростання в Україні вимагають глибокої оцінки пріоритетів євразійської інтеграції нашої країни. Таку думку сьогодні в ході конференції на тему "Перспективи євразійської інтеграції України" висловив народний депутат України Валерій Коновалюк, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, сьогодні Україна знаходиться на тому рубежі, коли необхідно чітко зважити всі ризики і проблеми, які несе з собою друга хвиля глобальної фінансової кризи. "Вже зараз ми відчуваємо рецесію, яка почалася в країнах Євросоюзу - в грудні показники промислового виробництва в Україні помітно погіршали і мають тенденцію до подальшого падіння. Разом з тим, ми чудово розуміємо, що без стійкого економічного зростання на рівні 6-7% в рік говорити про реалізацію програми реформ в Україні буде вкрай складно", - сказав народний депутат і додав: "Сьогодні для всіх очевидно, що саміт Україна-ЄС пройде в достатньо формальному режимі. Ми розуміємо, що всередині самого Євросоюзу йдуть складні процеси, які стосуються не тільки економічних проблем Єврозони, але і пов'язані з питаннями виключно політичного характеру".

Коновалюк також переконаний, що якби проект створення Єдиного економічного простору за участю України, Росії, Білорусі і Казахстану був реалізований до 2008 року, Україна значно легше б подолала наслідки кризи.

У свою чергу, директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Геєць у ході конференції відзначив, що приєднання України до Зони вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС не дасть українській економіці додаткового поштовху для економічного зростання. "Так, приєднання до ЗВТ дає нам певний економічний ефект, але він практично повністю знівелюється тими торговими обмеженнями, які введуть відносно України Росія, Білорусь і Казахстан як члени Митного союзу (МС). В результаті динаміка економічного розвитку України опиниться зі знаком мінус", - вважає економіст. В той же час, за його словами, приєднання до МС дозволить Україні значно наростити експорт своєї високотехнологічної продукції до Росії, Казахстану і Білорусі. "Тільки обсяги експорту українських машинобудівних підприємств в рамках Митного союзу можуть вирости вдвічі", - відзначив Геєць.