ua en ru

У Конгресі США представили проект резолюції про визнання Голодомору геноцидом

У Конгресі США представили проект резолюції про визнання Голодомору геноцидом Фото: Конгрес США (roskam.house.gov)

На сьогодні парламенти штатів Вашингтон, Орегон і Нью-Джерсі вже визнали Голодомор в Україні геноцидом

У Конгресі Сполучених Штатів Америки у вівторок, 7 листопада, представили приурочений до 85 роковин проект резолюції, про визнання Голодомору геноцидом українського народу. Про це повідомив посол України в США Валерій Чалий, передає "Укрінформ".

"Ми сьогодні, як посольство України і дипломатична служба, просуваємо цю ідею в різних країнах світу, зокрема в Сполучених Штатах Америки, щоб у Конгресі була ухвалена резолюція про визнання Голодомору геноцидом українського народу. Перші кроки зроблені, сьогодні така резолюція була внесена конгресменами в Палаті представників", - розповів Чалий.

Він зазначив, що з цією ініціативою виступили, зокрема, конгресмени Сандер Левін, Марсі Каптур, Брайан Фітцпатрік і Енді Гарріс.

"Резолюція далі розглядатиметься. Я думаю, це займе кілька місяців, і, сподіваюсь, наступного року, навесні, ми матимемо голосування в Конгресі США", - додав посол.

Чалий також підкреслив, що наразі процес визнання Голодомору геноцидом українського народу триває в кількох штатах і на сьогодні таке рішення вже ухвалили парламенти штатів Вашингтон, Орегон і Нью-Джерсі.

"Я, як посол, разом з Комітетом Голодомору-геноциду звернувся до всіх губернаторів у Сполучених Штатах, щоб вони видали свої прокламації", - зазначив він.

З його слів, це буде додатковим аргументом для рішення конгресменів і сенаторів у головному законодавчому органі США.

Нагадаємо, у парламенті Великої Британії на 7 листопада 2017 року були заплановані дебати про Голодомор в Україні.