ua en ru

Конгрес США підтримав законопроект про надання військової допомоги Україні

Конгрес США підтримав законопроект про надання військової допомоги Україні Джерело фото:EPA
Нижня палата Конгресу США підтримала законопроект №2828 "Акт у підтримку свободи України - 2014".

Нижня палата Конгресу США підтримала законопроект №2828 "Акт у підтримку свободи України - 2014". Про це у Facebook написала голова комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко.

"Тепер справа за Обамою! Наше наступне завдання - його підпис! Це історичний день! Палата представників у 22:30 теж підтримала закон як і Сенат кілька годин раніше до цього! Це велике досягнення для України і для діаспори, оскільки змогли пролобіювати членів конгресу, навіть коли російські гроші лобіювали максимально проти цих законопроектів! Тепер не можна розслаблятися. Треба до самого кінця боротися далі, щоб президент підписав, і щоб доставили те, що описано в законопроектах", - написала Гопко.

Згідно з текстом законопроекту, США планує ввести санкції проти оборонного підприємства Росії "Рособоронекспорт", енергетичної компанії "Газпром" та інших організацій.

Також законопроект закріплює статус України, Грузії і Молдови в якості основного союзника поза межами НАТО.

Цей документ дає Президенту США Бараку Обамі право поставляти в Україну озброєння для забезпечення територіальної цілісності і суверенітету, в тому числі протитанкову, бронебійну зброю, протиартиллерійські системи та інше.

На здійснення цієї підтримки дозволено використати 100 млн дол. в 2015 р., 125 млн дол. у 2016 р. і 125 млн дол. у 2017 р.

Крім цього, законопроект передбачає допомогу США вимушеним переселенцям в Україні. Також передбачається допомога у вирішенні Україною енергетичного питання, у тому числі постачання палива, відновлення інфраструктури у сфері енергетики, зниження залежності України від імпорту енергоносіїв. На реалізацію цих заходів дозволено витрать 50 млн дол.

У документі також є пункт про "сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні", який включає в себе підтримку зусиль незалежних ЗМІ, боротьбу з корупцією та підвищення прозорості роботи урядових установ, надання підтримки у проведенні незалежних виборів.

Крім того, законопроект включає в себе пункт про розширення теле - і радіомовлення в країнах колишнього СРСР (в пріоритеті Україна, Грузія, Молдова). На це дозволено виділити 10 млн дол.

Нагадаємо, вчора, 11 грудня, Сенат США схвалив законопроект №2828 "Акт у підтримку свободи України - 2014".